Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre anmälningar om diskriminering

Annons

Ombudsmannen mot etniskt diskriminering (DO) spår en minskning av antalet anmälningar mot krogdiskriminering.

Bara knappt tre år efter det att lagen om förbud mot diskriminering trätt i kraft ser DO att det redan nu tycks börja ljusna i krogmiljön.

2003 anmäldes 15 fall av misstänkt krogdiskriminering, året därpå mer än sexdubblades antalet fall till 92 och under 2005 anmäldes 89 fall av diskriminering. Tendensen är att antalet anmälda fall av krogdiskriminering fortsätter att minska, spår DO, som inom kort räknar med att presentera siffrorna för 2006.

Nio stämningsansökningar lämnades in 2006, året före stämdes 19 krogar och restauranger för diskriminering.

Den stora skillnaden bottnar delvis i att några juridikstudenter och en grupp studenter vid Polishögskolan systematiskt granskade krogdiskrimineringen genom dolda kameror hösten 2004 och under 2005. Men den ger samtidigt en fingervisning om att mörkertalet kan vara stort.

På fredagen dömde tingsrätten en Stockholmskrog, som med digitalkamera och bandspelare avslöjats med att inte släppa in fem mörkhyade personer samtidigt som ljushyade tilläts komma förbi dörrvakten, att betala 240 000 kronor. 40 000 kronor per diskriminerad är ett ovanligt högt skadestånd. Standardbeloppen har legat på 15 000 kronor, vilket är i nivå med skadestånd vid andra typer av kränkningar.

Det är fel, tycker DO, eftersom det i förarbetena till lagen står att diskriminering ska ge högre skadestånd än andra övergrepp. Ersättningarna vid förlikning, alltså de fall där de som stämmer kommer överens med motparten om skadestånd, är dock fortfarande betydligt högre i en del fall.

Bergstrand regerar starkt på uttalandet:

TT

Mer läsning

Annons