Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga vägar?

Annons

Man blir lite ängslig när man läser i NLT den 2 januari att kommunen tänker ta ut dubbla volymen ur kommunens enda vattentäkt i Östansbo.

Redan nu infiltreras vatten från sjön Haggen för att det ska räcka till den stora förbrukningen och vad händer om uttaget fördubblas?

Ja det är det nog ingen som verkligen vet, men vi vet genom många misstag och felberäkningar av nuvarande myndigheter och experter att vi inte helt kan lita på dem.

Vägraset på västkusten är i färskt minne och tidigare har både villaområden, vägar och broar rasat för att inte tala om den olycksaliga Hallandstunneln.

Under 60- och 70-talen var vi mycket oroliga för att Östansbo var den enda renvattentäkten för hela Ludvikaområdet och gjorde mycket omfattande undersökningar och provborrningar för att hitta en reserv, men detta har helt nonchalerats sedan dess.

När industriområdet i Östansbo etablerades skedde det delvis under tvång och mycket omfattande säkerhetsåtgärder vidtogs får att skydda vattentäkten.

Länsvägen genom området är ett riskmoment genom närheten till vattentäkten och villabebyggelsen har skett med särskilda restriktioner.

I tidningsartikeln påpekas att Grängesberg får en reservkälla, men Ludvika har ingen!

Att dubblera uttaget påverkar ett stort område kring vattentäkten och hur är det svårt att exakt veta men att det innebär risker är lätt att räkna ut.

Jag är pinsamt medveten om angelägenheten av Spendrups vattenbehov, men Ludvikabornas behov är inte mindre viktigt och här står man inför ett mycket svårt val, där underlåtenheten att försöka skaffa en reservtäkt framstår som oförsvarlig.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons