Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga organismer

Annons

Från Kina kommer rapporter om en svår och dödlig sjukdom som sprider sig bland bönder i Sichuanprovinsen i södra Kina.

Denna del av landet står för större delen av landets grisuppfödning och myndigheterna har fastslagit att det rör sig om ett smittämne som rört sig över artgränsen gris-människa.

På samma sätt som med fågel-influensan som härjade i Asien för ett år sen, har nu ett farligt smittoämne överförts genom den täta kontakt med extremt stora grupper av djur i dåliga miljöer som är vardag inom grisindustrin.

I den moderna djurindustrin räcker det med att djuren är friska nog för att producera ägg, mjölk eller sina egna kroppar.

Sjukdomar som inte nämnvärt påverkar denna produktion accepteras i verksamheten, oaktat om djuren ändå lider och har ont av dem.

Under dessa omständigheter, med trängsel, smuts och sjuk- domar är det inte underligt att farliga organismer anpassar sig till att infektera även mänskliga värdar, i dessa fall oftast de bönder som arbetar med uppfödningen. Vi kommer troligen att få vänja oss vid utbrott av mer eller mindre farliga djuröverförda sjukdomar i framtiden, och med dagens snabba och globala transportmöjligheter lär de inte begränsa sig till sina ursprungsländer.

Jag ser en logisk lösning i en djurfri livsmedelsindustri, till gagn för både människor och andra djur!

DANIEL HEDQVIST

Mer läsning

Annons