Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig bassäng stängs i Malmö

Annons

Badanläggningen Aq-va-kul i Malmö tvingades på tisdagen stänga sin 25-metersbassäng. Det visar sig att betongen i källaren under bassängen är så hårt angripen att stöttor måste förstärka pelare och balkar.

Hela badanläggningen är hårt nedsliten och har orsakat en politisk strid i Malmö. Moderaterna anklagar fritidsnämndens ordförande Lynn Ljungberg (s) för att ha mörkat en rapport om allvarliga säkerhetsbrister vid badanläggningen och kallade det häromdagen en politisk skandal.

Lynn Ljungberg försvarade sig med att den åttasidiga rapporten var arbetsmaterial och därför inte skulle offentliggöras.

Hon sade också att hon flera gånger varit intervjuad i tv, radio och tidningar om att Aq-va-kul är i dåligt skick och behöver renoveras.

Rapporten har sammanställts av fritidsförvaltningens tekniske chef Staffan Björk som beräknar att en upprustning av badanläggningen kan kosta 100-200 miljoner kronor.

I rapporten talas det om 100-tals läckor i bassängerna, skador i bärande balkar, risk för legionellasmitta i vattnet, armeringsjärn som rostar, bristande larmsystem och ett vattenreningssystem som lider av "överhängande risk för haveri".

Det är Cement- och betonginstitutet som tagit proverna i badet. Nya prover ska tas under vecka 11. Analysen av dessa prover blir avgörande för 25-metersbassängens framtid.

Just nu pågår en utredning av kostnaderna för att renovera Aq-va-kul. Samtidigt görs en annan utredning som kartlägger behovet av badanläggningar och simtid för hela Malmö kommun. Båda utredningarna skall vara klara till våren. Då får politikerna ta ställning till om det är lönt att satsa på en renovering av Aq-va-kul eller om man skall lägga ner och bygga nytt.

TT

Mer läsning

Annons