Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgblinda möss fick färgseende

Annons

Forskare i USA har lyckats göra färgblinda möss färgseende. Det enda som krävdes var att tillföra mössen en av våra egna gener. Plötsligt kunde de se färger inga möss före dem hittills har sett.

Bland däggdjuren är det i stort sett bara vissa av primaterna _ människor och apor _ som har fullständigt färgseende, det vill säga kan se skillnad på blått, grönt och rött. De flesta övriga däggdjur är, såvitt känt, partiellt färgblinda. De har ingen förmåga att uppfatta rött utan ser bara blått och grönt.

Det har antagits att färgseendets uppkomst var en relativt komplicerad evolutionär process som krävde omorganisation av ögats anatomi.

Men de amerikanska forskarnas studie, som redovisas i den vetenskapliga tidskriften Science (070323), antyder tvärtom att färgseendet kan ha uppstått plötsligt, genom en enkel mutation hos en enda gen.

I grunden handlar färgseende om förmågan att skilja mellan olika ljusvåglängder. På näthinnans tappar sitter ljuskänsliga pigment, så kallade opsiner, som är känsliga för olika våglängder. Merparten av alla däggdjur har bara två typer av opsiner, medan vi primater har tre. Det är denna extra opsin som gör att vi kan se rött.

Forskarna, som letts av neurologen Gerald Jacobs vid University of California, förde in den mänskliga gen som kodar för rött färgseende i mössens arvsmassa. Resultat: Mössen började producera tre opsiner i stället för två som är normalt för alla gnagare.

Detta är visserligen inget bevis för att mössen verkligen kunde se rött. Men forskarna genomförde dessutom ett antal tester som tvingade mössen att skilja olika färger åt för att kunna få en belöning i form av sojamjölk, något alla möss älskar. De modifierade mössen klarade detta test med högsta betyg vilket indikerar att deras färgseende var lika komplett som vårt eget.

Det tycks med andra ord som om färgseende inte kräver någon omstrukturering av ögats anatomi. I stället tycks det ha utvecklats genom en enkel mutation hos våra primatförfäder. Möjligen kan man fråga sig varför så få däggdjur utvecklat förmågan om det är så enkelt, men kanske rätt typ av mutation helt enkelt har inträffat för sällan för att få effekt.

TT

Mer läsning

Annons