Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färg och form reste till Värmland och mötte Picassos och Frödings spår

Annons

Konstföreningen Färg och forms årliga konstresa gick i år till Värmland.

Programmet för dagen var sammansatt av Jont Gun-Britt Nilsson och Mona-Lisa Sjöberg och en fullsatt buss tog som första mål sikte på Kristinehamn.

Ciceron under resan var Malungs kulturchef, Margareta Hedblom, som guidade deltagarna under resan genom finnmarken. Hon berättade historien om hur finnarna kom till trakten och om olika människoöden.

Väl framme i Kristinehamn besöktes Picasso-statyn som i år fyller 50 år och där deltagarna även fick fördjupade kunskaper om den världsberömde konstnären och om hur ett av hans verk råkade hamna i Kristinehamn.

Färden gick vidare till Ölme lanthandel där tiden tycks ha stått stilla sedan början av förra seklet. Här fanns ett komplett sortiment av de mest udda varor och även en hel del nytillverkat i gammal stil som kunde inhandlas.

Alsters Herrgård utanför Karlstad var nästa stopp där en guide berättade om Gustaf Fröding som föddes och tillbringade en stor del av sin uppväxt på herrgården.

I Karlstad gjordes en rundtur i stan innan färden gjorde halt vid museet som valts till årets museum 2005. Här fanns en stor samling konst och även en historisk utställning om Karlstads utveckling från forntid till dagens moderna stad.

Hemresan gick via Munkfors, Hagfors och Tyngsjö och även här kunde Margareta Hedblom berätta om många av de passerade orternas historia.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons