Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdigförhandlat på Ovako

Annons

Metallordföranden Horst Spurny:

- Organisationen är klar, vi blir 34 färre fram till halvårsskiftet 2008. Då har vi kvar 279 metallarbetare och vi var över 500 bara för några år sedan.

- Jag sa redan förra gången att det inte gick att banta oss mer men det görs ändå. Om det går igen vet jag inte men om processen rullar och går så är det en sak. De som blir kvar måste göra mer så arbetsbelastningen ökar rejält, säger Horst Spurny, som dock är nöjd med att ingen sägs upp.

Eftersom den stora delen av neddragningen sker genom pensionslösningar och att vikariat inte förlängs så undviks uppsägningar. I sex fall har företaget också gått med på att inte dra ned innan investeringar gjorts på skrotgården och vid en buntning och riktningssmaskin.

Horst Spurny uppmanar nu företaget att använda rekordvinsterna till att investera så att jobben blir kvar.

- Företaget vill maximera vinsterna och jag tror inte att det går att pressa ur oss mer när det är världsmarknadspriser som styr. Konkurrensen bara hårdnar så det som nu måste till är investeringar.

- Att trygga jobben handlar om att investera och utveckla verksamhet och produkterna, säger Horst Spurny.

Sif-ordförande Jörgen Lindkvist tycker det känns tungt när så många jobb som 28 försvinner och de 84 som blir kvar ska göra lika mycket som man gör med dagens organisation.

- Vår löneadministration och ekonomiavdelning flyttas till Hofors. Men nog tvivlar jag på att vi som blir kvar ska klara allt det som gjorts tidigare. Det blir en mycket tight organisation men upplärningstiden blir lång för dem som blir kvar.

- En går hem med pension vid halvårsskiftet. Sedan kommer en stor grupp nästa årsskifte och så ska den nya organisationen vara fullt införd halvårsskiftet 2008, säger Sif-ordförande Jörgen Lindkvist.

- Den stora vinsten fackligt ligger i att vi slipper uppsägningar men det försvinner befattningar och det kommer att kännas.

Från PTK:s sida görs nu bedömningen att det inte går att skära mer i organisationen.

- I så fall måste det tillkomma något på tekniksidan, men som det ser ut i dag så är det så slimmat det kan bli.

Jörgen Lindkvist håller med metallordföranden Horst Spurny om att nu måste Ovako börja använda vinsterna till investeringar.

- Vi har sagt till företaget att de bör höja investeringarna, speciellt på stålverkssidan behövs mer insatser, säger Jörgen Lindqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons