Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fara på taket - stegen hänger löst

Annons

Listan över fastighetsägare som drabbats av 2:or vid besiktningen och som redovisades i samband med miljö- och byggnämndens senaste sammanträde var lång. Mycket lång.

Hela 70 fall av brister radas upp. Och enligt sotarmästaren handlar det till 95 procent om bristande skyddsanordningar på taket.

I särklass hamnar takstegarna. Bättre bevänt är det med stegen till taket och det nödvändiga glidskyddet som Peter Ujvary argumenterade hårt för när han kom som ny sotare till Smedjebacken på 1990-talet.

Efter att en av hans anställda rasade ner från ett hustak där det saknades glidskydd till stegen och blev ärende hos Yrkesinspektionen, och uppmärksammat i lokalpressen, skärpte fastighetsägarna till sig.

- Numera är det ganska bra bevänt med glidskydden, påpekar Peter Ujvary.

Men i och med att regelverket stramades upp i samband med att brandskyddskontrollerna blev lag i landet är fokus också riktat mot den stege och de anordningar som finns på taken.

- Vi hade ju ingen rutin tidigare på att lyfta på takpannor och kika hur stegen satt fast.

Att det var så illa ställt med säkerheten på hustaken i kommunen överraskade både sotarmästaren och hans uppdragsgivare. Peter Ujvary säger sig samtidigt inte vara förvånad.

- I något fall har man fått takstegen i handen och slängt ner den på marken.

I andra fall har det saknats stege helt och hållet.

Tillsägelser och krav på åtgärder har dock i flera fall lyst med sin frånvaro.

Men nu har silkesvantarna bytts ut mot hårdhandskarna. Visserligen har ingen fastighetsägare hittills tvingats betala ett vite för att exempelvis takstegen saknas eller sitter löst.

Men med de nya reglerna närmar sig det historiska ögonblick då hotet blir ett bistert faktum.

Förvaltningschefen Sven Andersson är förnärvarande sysselsatt med att skriva ut besluten om förelägganden till de 70 husägare som "åkte fast" i den senaste kontrollrundan.

- De får ett krav på att åtgärda saken till senast den 1 juli. Och när åtgärden är klar ska de kontakta sotarmästaren för en efterkontroll.

Den fastighetsägare som struntar i föreläggandet kan räkna med att hamna på miljö- och byggnämndens dagordning mot höstkanten.

- Och då blir det aktuellt att utfärda ett vite, säger Sven Andersson.

Han nämner att i regel har fastighetsägaren tre månader på sig från den dag beslutet skrivs ut.

Brandskyddskontrollerna av fastigheter med vedpannor är avklarad för den här gången. Snart är även de cirka 300-400 fastigheter som fortfarande har oljepannor undanstökade.

- Vi har nyligen påbörjat kontrollen av hus med fjärrvärme, direktverkande el och andra som har lokaleldstäder som kaminer och kakelugnar, förklarar Peter Ujvary.

Och till sommaren riktas blickarna mot de dryga 1 200 fritidshusen i kommunen. Då befarar Peter Ujvary att det är dags för den riktigt stora "ketchupeffekten" när det gäller 2:or i besiktningsprotokollen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons