Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Far och son i fartkamp

Annons

Thomas Gustafsson går sista året vid transportgymnasiet i Borlänge. Till sommaren ska han börja köra sin fars timmerbil.

-Vi ska köra i skift. Det är perfekt att ha jobb direkt efter skolan, tycker Björboynglingen.

Far och son Gustafsson är kamrater - och konkurrenter.

-Han är min sponsor och störste supporter. Men när starten går kör vi båda för att vinna, berättar Thomas.

Han har faderns stora motorintresse och var bara åtta år när han provkörde en gokart. Det ledde till att han köpte en gokart och började tävla. Det år han fyllde 15 började han köra folkrace och i den sporten har det blivit många pallplatser och även några segrar.

För snart två år sedan fick han dispens för att delta i Camaro Cup, en tävlingsserie som årligen genomförs på de stora motorbanorna i bland annat Mantorp, Anderstorp och Falkenberg.

-Det var häftigt att få ta plats i en Chevrolet Camaro med en V8-motor på 400 hästkrafter, minns han.

Under sin första säsong i Camaro Cup hamnade Thomas på pallen vid en deltävling. I fjol kunde han på grund av bland annat materialproblem bara ställa upp i tre deltävlingar, men kom bland de tre bästa i två av tävlingarna.

-Inför den kommande säsongen siktar jag på att hamna på pallen i den totala cupen, berättar han.

18-åringen kör en Camaro av årsmodell 2000 och har under de senaste två säsongerna skaffat sig en hel del erfarenhet. Det sistnämnda kan behövas med tanke på att bilen har en toppfart på ungefär 240 kilometer i timmen.

-Körtekniken är viktig, konstaterar tävlingsföraren, som hittills klarat sig från allvarligare avkörningar.

-Jag skrynklar hellre asfalt än plåt, säger han skrattande och tillägger att känslan när bilen accelererar är obeskrivlig.

Och trots att hans tävlande sponsras av Jonny vill han inget hellre än att besegra sin far.

-Varje tävling är också ett familjemästerskap, konstaterar Thomas, som nu har tagit körkort och slipper begära dispens för att tävlingsköra.

Under påskhelgen har Thomas representerat Camaro Cup under Elmiamässan och Bilsportmässan i Jönköping. Hittills har tävlandet bara kostat pengar och naturligtvis hoppas Thomas att någon gång få ett kontrakt som gör att han kan leva på motorsport.

-Men blir det inte så är det inte hela världen. Huvudsaken är att vi har roligt. Bilar, lastbilar och motorer är mina största intressen och redan i sommar ska jag börja köra i yrkesmässig trafik -om inte farsan ångrar sig när jag tvålar till honom på tävlingsbanorna, säger Thomas och ler brett.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons