Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får missbrukare vara ifred i Orsa?

Annons

Jag är född och uppvuxen i Orsa. Jag hade tänkt bo kvar här med min familj. Men som det ser ut i dag vet jag inte om det går. De senaste fem åren har missbruket, våldet, stölder och inbrott ökat dramatiskt! Undrar varför?

Hur kan det komma sig att så många missbrukare flyttar hit? Får de vara i fred här? Hur kan de få lägenheter och vem betalar hyran åt dem, när de inte arbetar? Får de hjälp från det sociala? Eller?

När min dotter ville flytta tillbaka hit till Orsa, då fick jag lov att skriva borgen åt henne, annars hade hon inte fått någon lägenhet. Hon är mammaledig just nu, så hon har en fast inkomst varje månad. Hon har arbetat sedan hon var 18 år och alltid skött sig.

Undrar vem som skriver under borgen åt alla missbrukare som flyttar hit? Är det socialtjänsten? Är det därför som Orsa kommun ligger så mycket back i årsredovisningen och så många tjänster måste sparas inom omsorgen?

Missbrukarna tjänar förstås pengar på att sälja knark och sprit till andra som fastnat, eller är på väg att göra det, i missbruket. Det finns tyvärr många ungdomar som skulle behöva hjälp innan det är för sent.

Stöldgods är ju en inkomstkälla som verkar löna sig. Så man är nog dum som arbetar och sliter för att få det att gå ihop varje månad?

Nej, man är inte dum! Det är skönt att leva när man har ett rent samvete och medmänniskor som tycker om en.

Vid årets slut läser man i tidningen att Orsas befolkning ökat. Det låter väl bra. Fina siffror är ju alltid bra för statistiken. Men vilka är det som flyttar hit? Är det skötsamma medborgare eller är det fler missbrukare eller brottslingar? Vågar snart inte gå ut varken dag eller kväll, vet aldrig vad man möter för personer, om de är påverkade av något som gör dem aggressiva och man åker på en smäll eller blir hotad till livet.

Längs Bornvägen, mellan Orsaskolan och 45:an, är det 50-skyltat, men det kommer idioter som kör runt 100 km/tim. Är det motorväg här eller? Är föraren påverkad vet man inte om man hinner hoppa undan. Måste någon bli ihjälkörd innan det görs något åt det här? Både barn och vuxna måste kunna känna sig trygga, när de är ute och går eller cyklar.

Det finns även en hund som alla är rädda för efter den här vägen. Den har attackerat flera personer och även bitit en. Undrar även här om hunden måste bita ihjäl någon innan polisen kan göra något?

Det är dags att sätta stopp för allt elände som händer och sker i samhället. Det som saknas här i Orsa är en bemannad polisstation som är öppen 24 timmar per dygn. Polisen måste komma direkt man ringer och behöver hjälp eller när det sker ett brott. Brottslingar ska tas på bar gärning om det ska bli något åtal och straff. Ibland verkar inte ens det hjälpa. Polisen tar in brottslingar till häktet och inom ett par dygn har de släppts ut igen. Blir de åtalade kan det dröja upp till ett år innan det blir någon rättegång. Ska det verkligen behöva ta så lång tid? Måste vi ta saken i egna händer? Det är nog fler än jag som har fått nog.

Så politiker och huvudansvariga i samhället, är det inte dags att ni börjar tänka på vilka ni vill ska bo här i Orsa. Skötsamma och hederliga medborgare eller missbrukare och brottslingar?

EN SOM ÖNSKAR ETT BÄTTRE

Mer läsning

Annons