Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får lov - att plugga

Annons

Falu kommun drog igång sommarskolan 2003, då med 25 elever. Sedan dess har antalet närapå tredubblats. Konceptet är lika enkelt som genialt: Sommarskolan ger gymnasieelever jobb som handledare åt högstadieelever som vill ha hjälp med pluggandet.

Axel Pettersson och Maria Wester startade som handledare och är i år ansvariga för sommarskolan.

- Dessutom är två av de gymnasieelever som nu är handledare före detta sommarskoleelever, berättar Axel Pettersson.

Eleverna på sommarskolan vill antingen förbättra sig i kärnämnena inför nian eller testa på matten inför gymnasiet. Den nära kontakten är viktig. Eleverna paras ihop i grupper om en-fyra personer med en eller två handledare. Grupperna sätts ihop efter individuella behov och intresse.

Sommarskolan i Falun har även fått nationell uppmärksamhet genom skolminister Ibrahim Baylan.

- Han nappade stenhårt på konceptet när han besökte oss i maj, berättar Axel Pettersson.

Elin Dahlborg, Michelle Söderström och Madeleine Appelgren från Gruvrisskolan sitter ute i solen och pluggar matte när FaluKuriren kommer på besök. Till deras hjälp har de handledaren Magnus Larsson från Haralsbogymnasiet.

- Det här är det roligaste sommarjobb jag har haft hittills, säger han.

Tjejerna har bara positiva saker att säga om sommarskolan. De går här för att få testa på gymnasiematten. De tycker det är skönt att få koncentrera sig på en sak och att tempot inte är så högt.

- Vi vill att eleverna under de här tre veckorna ska finna lusten att lära och förmågan att läsa in på eget ansvar, avslutar Maria Wester.

MALIN PERS

Mer läsning

Annons