Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får kritik för kameror i badhus

Flera badanläggningar i Sverige följer inte reglerna för kameraövervakning, det visar länsstyrelsernas nationella tillsynsrapport för 2016.

Annons

Totalt granskades 145 badanläggningar i landet i tillsynsrapporten, och av de hade 40 anläggningar kameror uppsatta som kunde riktas mot allmänheten. Av dessa 40 anläggningar fick 29 någon typ av anmärkning , vilket innebär att cirka 75 procent av anläggningarna inte följde kameraövervakningslagen.

– Anmärkningarna är allvarliga. Badanläggningar är en plats för rekreation där besökarna är lättklädda och integritetsintresset är högt. Det är viktigt att tillstånden och lagen följs, säger Linnea Tegernäs, jurist på Länsstyrelsen Stockholm, som sammanställt rapporten, i ett pressmeddelande.

På länsnivå hade Dalarna, Halland och Stockholms län den högsta andelen badanläggningar som bedrev kameraövervakning i strid med kameraövervakningslagen. Alla badanläggningar i de länen som granskats har någon form av anmärkning.

Läs också: Mora simhall måste ta bort övervakningskamera

Länsstyrelserna har nu utfärdat förelägganden till badanläggningarna om att åtgärda anmärkningarna som framkom vid tillsynen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons