Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får klartecken för vindkraft

Annons

Eolus vind har i dagarna mottagit ett preliminärt beslut från MPD om att ansökan från företaget godkänns. Ett definitivt beslut kan väntas inom cirka 14 dagar, enligt Alf Turesson som är miljösakkunnig vid MPD i Falun. Företaget ansökte om att få bygga tre vindkraftverk på Silkomhöjden i Ludvika kommun och två verk på närbelägna Köjkeberget i Vansbro kommun.

-I ansökan angav vi en tornhöjd på maximalt 100 meter och en rotordiameter på maximalt 100 meter. Men de verk som byggs blir troligen lite mindre med en rotordiameter på 80-90 meter, uppger Anna Gunnarsson.

Sedan det i Hässleholm baserade företaget startades 1990 har det medverkat i byggandet av 119 vindkraftverk i Sverige. Projektet utanför Fredriksberg, som kostar över 100 miljoner kronor, blir ett av de största hittills.

Eolus Vind kommer så snart som möjligt att gå ut och marknadsföra anläggningen. Företagets affärsidé är att sälja "nyckelfärdiga anläggningar" till intressenter som vill äga och driva vindkraftverk.

-Vi har kunder som är intresserade av att köpa vindkraftverk, säger Gunnarsson som dock uppger att Dala kraft, där bland annat Smedjebackens energi ingår, ännu inte finns med i den kundgruppen.

Dala kraft var ju liksom Västerbergslagens energi i Ludvika intresserade av att bli delägare i vindkraftverken som i år ska byggas på Fjällberget utanför Grängesberg.

Men Vindkompaniet valde att sälja de fem verken till Göteborgsföretaget Stena adactum för 140 miljoner kronor.

Frågan är om Dala kraft, Vb-energi och kanske intresseföreningen Fjällbergsvind vill bli delägare i anläggningen utanför Fredriksberg.

Eolus vind räknar med att de fem verkens effekt blir max 2000 kilowatt (kW) och de förmodas att årligen producera sammanlagt 22 miljoner kilowattimmar (kWh).

En elproduktion som täcker årsbehovet för 1100 eluppvärmda villor eller 11000 personers behov av hushållsel.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons