Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inget jobb - tvingas flytta hem igen

/
  • Tomas Morén och sambon Angelica Nordström har varit utan jobb länge och blir nu tvungna att flytta hem till Angelicas föräldrar i Korsträsk, Norrland.  Foto: Lars Dafgård
  • Kvartetten Anders Jakobsson, Kalle Moraeus, Jogga Ernlund och Bengan Jansson bjöd på blandat örongodis i Malungsgruvan. Bilden är tagen från fjolårets spelning med samma kvartett.  Foto: Lars-Erik Klockar/Arkiv

Annons

För drygt ett år sedan blev de båda färdigpluggade och sedan dess har de sökt jobb.

Många jobb.

- Jag har sökt allt som funnits att söka och varit redo att ta vilket jobb som helst, dag som natt, säger Tomas Morén, 21 år.

För honom har det varit ett jobbigt år där han tillsammans med sin sambo blivit tvungen att vända på varenda krona för att få ekonomin att gå runt.

- Vi har inte behövt svälta men man har inte kunnat göra något annat än det planerade. Det vill säga betala hyran, mat och tandborste, säger han och fortsätter att beskriva sin situation:

- Det är stressigt och psykiskt påfrestande, man tappar lusten till allt. Det enda som man har att göra om dagarna är att gå till arbetsförmedlingen och säga att man fortfarande är arbetslös.

Hos arbetsförmedlingen har det varit svårt för dem att få hjälp på grund av sin ålder.

- Jag fick ett jobb i Malmö en gång men kunde inte få flyttbidrag för att jag var under 25 år och då sprack det, säger Tomas Morén.

Nu håller ekonomin inte längre för paret och de blir tvungna att flytta hem till Angelicas föräldrar i Korsträsk utanför Älvsbyn i Norrland.

- Jag har kanske ett jobb på gång där men det är inget klart, säger Angelica Nordström, 20 år, som är utbildad billackerare.

För Tomas, som bland annat studerat till elektriker, blir det samma visa som hemma i Falun.

- Det finns väl inte fler jobb där än här men jag hoppas att jag hittar något.

De berättar att de ofta finns jobb för akademiker som jurister och läkare men aldrig något för lägre utbildade.

- Och när det väl finns något så får vi slåss om jobbet med många som har lång erfarenhet, säger Angelica och Tomas håller med:

- Man får aldrig reda på varför man inte fått jobbet. Som bäst skickar de ett svar om att någon annan fått tjänsten, säger han.

Om tio dagar ska de vara ute ur sin nuvarande lägenhet och det är mycket som måste fixas innan dess.

- Vi har inte råd med något flyttlass så vi måste försöka få tag på ett billigt förråd där vi kan ha våra saker, säger Tomas Morén. Till Norrland kan vi bara ta med det nödvändigaste.

Drömmen för Angelica och Tomas är att jobba ihop pengar till en resa.

- Det vore kul att åka till Australien och jobba ett år, säger de.

Mer läsning

Annons