Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får beröm - och skäll

Annons

När Roger eller någon annan i personalen vid OKQ8 ertappar unga snattare uppmanas de att lämna tillbaka det de tagit eller betala. Alla stölder polisanmäls.

- Jag uppmanar också ungdomarna att gå hem och berätta vad som inträffat och be föräldrarna kontakta mig. Hör jag inte av föräldrarna kontaktar jag dem. Syftet är inte att straffa ungdomarna, utan att ge föräldrarna en chans att kolla vilka deras barn umgås med och att ta itu med något som kan utvecklas till ett problem, berättar OKQ8-föreståndaren.

Han tillägger att en del föräldrar är tacksamma, andra bryr sig inte ett dyft och några blir ilsknar till i övertygelsen om att just deras barn oförvitligt.

- Men fördelen med att bo och verka på en relativt liten ort är ju att alla känner alla och att många bryr sig om även grannarnas barn eller de egna barnens skolkamrater.

Ungdomarnas småstölder utgör dock inget större problem, åtminstone inte vid en jämförelse med de vuxnas brottslighet.

- När vuxna snattar, stjäl eller försöker smita från betalningen är det jobbigt för personalen. Ofta handlar det om personer med missbruksproblem och som kan vara våldsbenägna. Men agerar vi inte blir problemen bara värre. Även här handlar det om att vi alla måste ta vårt ansvar, tycker Roger Mattsson.

Mer läsning

Annons