Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får bara handikapphjälp i bostaden

Annons

Den hjälpen kallas för bostadsanpassningsbidrag. Byggnadsinspektör Gunvor Jakobsson berättar att kommunen varje år satsar cirka fyra miljoner kronor på bostadsanpassningar.

-Syftet med bidraget är att personer med någon form av funktionshinder ska kunna bo kvar hemma, säger hon.

Det kan handla om enklare saker som att ta bort trösklar och sätta upp stödhandtag hos äldre som fått problem med sina ben. Eller så kan det bli mer omfattande insatser hos exempelvis någon som varit med om en svårare olycka.

-I fjol hade vi fyra beslut som i respektive ärende gällde bidrag på över 100 000 kronor. Men i de flesta fall rör det sig om mindre summor. Vi hade 513 beslut i fjol varav 243 rörde insatser för 1 000 -5 000 kronor.

Familjen Lidén vid Grängesbergsvägen 42 (vid riksvägen mellan Ludvika och Skeppmora) har ansökt om att kommunen bygger en gång- och cykelväg ned till avfarten mot Lyviksberget, eller sätter upp belysning efter samma sträcka vid riksvägen eller bygger en busshållplats vid familjens fastighet. Det skulle underlätta för Niklas Lidén, särskilt om det blev en cykelväg. Då skulle han kunna sätta sig på permobilen och själv köra från hemmet in till stan.

Trafikutskottet har sagt nej till önskemålen och bostadsanpassningsbidrag är inte tänkta för den typen av åtgärder.

-Bidragen kan bara betalas ut för åtgärder i bostaden eller på tomten, förklarar Gunvor Jakobsson.

Varför betalar kommunen för bostadsanpassningar?

-Därför att det finns en lag som säger att vi måste göra det; lagen om bostadsanpassningsbidrag. När den infördes stod staten för kostnaderna men numera faller det helt och hållet på kommunerna.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons