Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantasifulla bilar tävlade

Annons

- Det här gör vi inte för sista gången. Det kan jag lova, sade en nöjd Christer Kärvemo från Hedemora levande stad till tidningen.

Ett myller av paraplyer syntes vid den för lådbilsrallyt uppbyggda banan längs Ämbetsgatan i lördags förmiddag. Hedemoraborna verkade ha gått man ur huse för att se på när barn från hela södra Dalarna gav järnet nedför backen bredvid Hökartorget.

- Vi byggde den här i går kväll, berättade sjuårige Albert Eriksson och hans pappa Anders som kom till starten i en liten blå skapelse av böjd plywood.

Vid toppen av Ämbetsgatan hade arrangörerna Hedemora levande stad, Annonsbladet, Köpmannaföreningen och SMK Hedemora byggt en ordentlig ramp ifrån vilken ekipagen startade. Bildäck och vadderade hinder bildade sedan en mur runt banan för att förhindra skador vid eventuella avåkningar.

Fantasin måste sannerligen ha flödat hemma i garagen dagarna innan tävlingen för variationen var stor på deltagarnas fordon. Alltifrån enkla skapelser med ett barnvagnsunderrede och en plastsits till mer avancerade historier med tjusigt målade eldsflammor syntes på startlinjen.

Åttaåringarna Lovisa Mattsson och Linn Jans hade lyckats övertala sina pappor att bygga en hel buss.

- Vi tycker det är häftigast med en buss, sade tjejerna som hoppade över själva rallyt men deltog i klassen för den snyggaste lådbilen.

Vinnarna i klasserna för den snyggaste och den snabbaste lådbilen fick motta presentkort på 2 500 kronor vardera. Christer Kärvemo berättar att han och de andra arrangörerna planerat tävlingen i ungefär två månaders tid.

- Det började med att jag som jobbar som tidningsbud såg lådbilar stå lite överallt på gårdarna. När jag sedan pratade med de andra arrangörerna visade det sig att de också hade gått och funderat på om man inte skulle ta och ordna en sådan här tävling. Det är väldigt roligt att det kom så mycket folk.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons