Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fann dynamit i vedspis

Annons

Sten Hansson håller på att renovera en gård på Born. På torsdagen skulle han städa av ett område, där han planerat att ha sin traktor uppställd.

- Bredvid källarkullen står det en betongklump med järnluckor. Förmodligen är det den första eldstaden från huset som byggdes 1909.

- Tanken var att jag skulle köra spisen till soptippen, men av någon anledning öppnade jag luckorna. Där låg paketet med dynamit.

Sten Hansson ringde till polisen. På plats studerade den paketet, som var inlindat i plast och förseglat med silvertejp.

- Bredvid dynamitpaketet låg det också en påse med ammunition och hagelskott. När poliserna rev sönder plasten på paketet, kunde de konstatera att innehållet var dynamit.

- En sak som gjorde poliserna misstänksamma, var att mitt på paketet var det en utbuktning. Helheten gav intrycket av en bomb och poliserna beslutade att tillkalla en bombgrupp.

På fredagsförmiddagen anlände bombgruppen från Stockholm. Sten Hanssons grannar informerades om vad som var på gång innan gruppen tog sig an paketet.

- Skyddsåtgärderna var rigorösa och så småningom drogs paketet med en lina till en säkerhetsbehållare. Den har nu fraktats till Stockholm, där paketet ska undersökas av Statens kriminaltekniska laboratorium, berättar Sten.

Han tillägger också att det verkade som om dynamitpaketet inte legat någon längre tid i spisen.

- Kan det ligga dynamit hos mig, är det kanske på sin plats att övriga som bor i grannskapet kontrollerar att inte något liknande finns hos dem, så att inte barn eller andra råkar illa ut.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons