Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångna britter behandlades illa

Annons

De 15 britter som i torsdags släpptes ur iransk fångenskap förnekade vid en presskonferens på fredagen att de befunnit sig på iranskt vatten när de greps. Det motsäger de "erkännanden" som de tidigare gjort i iransk television.

Enligt de sex som framträdde vid presskonferensen blev de utsatta för hård mental press av iranierna. De hölls bundna, försedda med ögonbindlar och isolerade från varandra. De erbjöds två alternativ: om de erkände fick de åka hem, annars väntade sju års fängelse.

Enligt tidigare pressuppgifter har ledande företrädare för marinen kritiserat de 15 för att de inte uppträdde tuffare i fångenskapen. Det tillbakavisades på fredagen av marinens högste chef, amiral Jonathon Band.

Britterna tillfångatogs i samband med att de patrullerade farvatten som både Iran och Irak gör anspråk på. De hölls fångna i 13 dagar innan de släpptes. Vad som föregick frigivningen är oklart. Iran uppger sig ha fått en ursäkt från Storbritanniens premiärminister Tony Blair, vilket han med kraft har dementerat.

TT

Mer läsning

Annons