Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse väntar för duo efter "burn out" som slutade med trafikolycka: "Briljant idé"

Kvinnan skulle göra "burn outs" i Rättvik och körde bilen trots att hon var berusad. Färden slutade med att bilen körde in i en parkerad buss. Nu döms kvinnan till fängelse för grovt rattfylleri. Hon erkänner brott.
Bilägaren satt med i bilen och döms nu, mot sitt nekande, till fängelse för medhjälp till grovt rattfylleri.

Annons
En kvinna från Borlänge kommun skulle göra

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Påskyndad VA-utbyggnad upprör bybor – "Plötsligt ska de bara börja gräva"

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Stor vinylguide och lista: Här är 16 eftertraktade skivor du faktiskt har en rimlig chans att hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömda duon består av en kvinna i 30-årsåldern, som är bosatt i Borlänge kommun, samt en man i 50-årsåldern som är bosatt i ett angränsande län. I februari i år åtalades duon och nu har de dömts av Mora tingsrätt.

Den 31 juli i fjol befann sig duon i mannens bil på Filargatan i Rättvik. Kvinnan körde bilen och skulle göra så kallade "burn outs", vilket innebär att föraren bränner däck på bilen, men tappade kontrollen över bilen och kolliderade med en stillastående buss.

Den efterföljande alkoholtestet visade att kvinnan hade 0,7 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar 1,4 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Kvinnan har erkänt brottet. Hon har berättat att hon hade druckit alkohol, bland annat inne i bilen, innan hon satte sig vid ratten. Hon kallar det för att hon fick "den briljanta idén att hon också skulle bränna däck", att detta var en impulshandling och att hon inte tänkte på att hon var berusad. Hon blev förvånad över att hon hade en så hög promillehalt.

Mannen har förnekar brott. Han har uppgett att han inte visste att kvinnan var så pass berusad och uppgett att han frågade om kvinnan hade druckit någon alkohol. Hon svarade "mycket lite" vilket han tolkade som att hon inte hade druckit något alls.

Mora tingsrätt anser att kvinnans erkännande samt utredningen i övrigt visar att det står klart att kvinnan har begått brottet. När det gäller mannen så anser tingsrätten att han borde ha insett den uppenbara risken för att hon var berusad, eftersom hon hade med sig en vindunk och ett glas med vin, som hon drack från, i bilen. Därför anser tingsrätten att mannen är skyldig.

Mora tingsrätt dömer de båda till en månad fängelse vardera. Kvinnan döms för grovt rattfylleri och mannen för medhjälp till grovt rattfylleri. Dessutom ska de båda betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons