Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse i svartjobbshärvan

Annons

32-åringen dömdes till fängelse i två år och sex månader. Han beläggs dessutom med näringsförbud i sex år.

Hans forna kompanjon, 71-åringen, dömdes till ett års fängelse och näringsförbud i fyra år. Det lindrigare straffet förklaras med hans höga ålder.

Dessutom döms en tredje person, en 39-årig man från Borlänge, som fungerat som målvakt åt 32-åringen till skyddstillsyn, också han för bokföringsbrott och grovt skattebrott. Han beläggs med näringsförbud i fyra år. Han ska dessutom underkasta sig en särskild behandlingsplan för sitt alkoholmissbruk.

32-åringen och 71-åringen startade företaget i början av förra året. De hyrde ut svetsare, montörer, och andra byggjobbare till olika företag. Lönerna betalades ut kontant.

Fakturorna såldes till ett inkassoföretag i Lund som tog 5-6 procent i provision. Betalningen tog 32-åringen i kontanter. Efter att ha betalat byggjobbarna och 71-åringen hans del räknade åklagaren att 32-åringen tjänat 40 000 kronor svart i månaden.

I juni blev de båda osams och bröt med varandra. Under rättegången skyllde de också på varandra och förnekade brott.

32-åringen startade en nytt företag med samma inriktning. Den här gången fick 39-åringen fungera som "målvakt" och stå som ägare, trots att 32-åringen skötte allt.

32-åringen ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons