Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för sålda hyresrätter

Annons

Svea hovrätt skärpte på måndagen straffet för en fastighetsägare som sålt fyra lägenheter svart i Johanneshov i södra Stockholm.

I stället för de tio månader han fick i tingsrätten får den 49-årige mannen nu avtjäna ett års fängelse. Han döms för fyra fall av grovt brott mot jordabalken, som svartförsäljning av hyreslägenheter kallas i lagen.

Mannen döms också att betala tillbaka sammanlagt 500|000 kronor till de fyra hyresgäster som han sålt lägenheter till. Det har gått till på ungefär samma sätt vid alla fyra tillfällena. Mannen annonserade ut lägenheterna och när han fick kontakt med en spekulant talade han om att han ville ha betalt för hyreskontraktet. De summor det rört sig om har varierat mellan 60|000 och 165|000 kronor.

Oturligt nog för fastighetsägaren hade spekulanterna antingen med sig vittnen till svartköpet eller kunde styrka betalningen med hjälp av transaktionsredovisningar så det var inga problem med bevisningen.

Eftersom hyresgästerna köpte lägenheterna direkt av fastighetsägaren får de enligt Hyresgästföreningen bo kvar.

Dessutom döms 49-åringen för olaga affischering och falsk tillvitelse. När han greps på bar gärning efter att ha satt upp en olaglig affisch uppgav han sin brors namn i stället för sitt eget.

TT

Mer läsning

Annons