Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för nazistiskt hatbrott

Annons

Straffet blev tre månaders fängelse för den skånske nazistledaren Simon Lindberg för överfallet på homosexuella i Kristianstad förra året. Han döms bland annat för medhjälp till misshandel.

Den 23-årige Lindberg, som är ledare i Skåne för Nationalsocialistisk front (NSF). Hans 28-årige kamrat döms till sex månaders fängelse för bland annat misshandel.

I rättegången hävdade kammaråklagare Christofer Ramkvist att det handlade om ett typiskt hatbrott, där personer i RFSL-lokalen i Kristianstad attackerades på grund av sin sexuella läggning.

Simon Lindberg fälls för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot samt skadegörelse.

Hans kamrat döms för misshandel, olaga hot samt olovlig körning.

Den dömde Simon Lindberg säger till TT att tingsrätten har fällt en politisk dom som självklart kommer att överklagas.

TT: Vad menar du med en politisk dom?

Lindberg finner det "horribelt" att han dömts till fängelse.

TT: Kan du tänka dig att acceptera ett lindrigare straff?

Medlemmar och sympatisörer till Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) hade samlats i föreningslokalen på kvällen den 20 maj 2006 för att titta på schlagerfestivalen på tv. Då kom Lindberg och hans kamrat dit, båda alkoholpåverkade.

En inledande munhuggning övergick snabbt i handgripligheter, där flera RFSL-medlemmar uppger sig ha blivit misshandlade med knytnävar och tillhyggen eller hotade med kniv.

Både Lindberg och kamraten medger att de varit på platsen, men Lindberg säger sig ha gått dit för att han ville diskutera politik. De anser att det var de själva som attackerades och tvingades fly. Lindberg skadades själv i bråket, då han skar upp handen på en trasig glasruta.

TT

Mer läsning

Annons