Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för Malungsbo

Annons

Det var i slutet av juni i år som en polispatrull blev kallad till en lägenhet i centrala Malung. Det sedan dottern till den nu dömde Malungsbon hade ringt och kallat på hjälp eftersom 41-årigen hotade hennes mamma till döden.

Då polispatrullen kom till lägenheten var den 41-årige Malungsbon mycket aggresiv och hotfull och då han greps och belades med handbojor hotade han också en av de två kvinnliga poliserna.

Vid rättegången berättade poliskvinnan att hon under transporten till Mora hotats till livet vid minst ett tiotal tillfällen. Hon berättade hur Malungsbon hade framfört att han skulle döda henne och hennes barn och spränga hennes hem i luften.

Malungsbon nekar till samtliga åtalspunkter. Men en kollega till den hotade poliskvinnan berättade utförligt om vad den 41-årige Malungsbon hade sagt och gjort.

Mannens fru fanns också med i tingsrätten. Hon dementerade dock att hennes man skulle ha hot at eller slagit henne.

Åklagaren svarade med att i sådana här fall tar ofta den misshandlade tillbaka anklagelserna. Åklagaren hänvisade till det faktum att hotet var styrkt vilket också vidimerades av de två poliserna.

Den 41-årige Malungsbon nekade också till att han hotat sin fru men även här kunde de båda poliserna styrka åklagarens påståenden om det olaga hotet.

I sin slutplädering yrkade åklagaren på att Malungsbon skulle fällas för de brott han stod åtalad för. Åklagaren menade att inget annat än ett fängelsestraff kunde komma ifråga eftersom de två poliserna hade berättat om hur allt gått till.

Mora tingsrätt fann heller ingen anledning att ha någon annan uppfattning. Man gick helt på åklagarens linje och dömde Malungsbon för båda brotten till ett straff på två månaders fängelse. Man menade också, liksom åklagaren, att mannen bör sitta kvar i häktet tills domen vunnit laga kraft.

Försvaret hävdade dock att enligt den första åtalspunkten; hotet mot frun, skulle den åtalade Malungsbon frikännas. När det gällde hotet mot tjänsteman yrkade försvararen på skyddstillyn vid en fällande dom. Försvararen pläderade också för att Malungsbon omedelbart skulle försättas på fri fot.

Mora tingsrätt gick helt i linje med åklagaren och konstaterade att Malungsbon dels gjort sig skyldig till olaga hot dels till hot mot tjänsteman. Den enda påföljd som då kunde bli aktuell var ett fängelestraff och Mora tingsrätt dömde därför Malungsbon till två månaders fängelse.

Mannen ska också betala en del av försvarskostnaderna liksom fem hundra kronor till Brottsofferfonden.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons