Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för kurir

Annons

Det var den 25 januari i år som den 23-åriga mannen från Borlänge greps i Helsingborg. Han hade hittats sovande på en toalett på Knutpunkten, en centralstation för bussar, båtar och tåg.

Med sig hade mannen, som inväntade ett tåg till Borlänge, en plastpåse innehållande ett kilo amfetamin.

I hans bostad, en lägenhet i Borlänge, hittade polisen sedan mer narkotika. Över ett kilo hasch och en del andra narkotiska preparat.

För en dryg vecka sedan åtalades mannen och i går förmiddag hölls tingsrättsförhandlingarna i Helsingborg.

Han dömdes då för grovt narkotikabrott, narkotikabrott av normalgraden och brott mot knivlagen. För det ska 23-åringen avtjäna fem års fängelse.

Hade åklagarmyndigheten i Helsingborg fått bestämma, skulle hela utredningen och det rättsliga efterspelet ha ägt rum i Dalarna. Hit ville man flytta utredningen, efter det stora narkotikafyndet i 23-åringens bostad.

Man bedömde att utredningsläget var bättre i Dalarna - av flera anledningar.

23-åringen hör hemma i Borlänge, figurerade när han greps i Skåne i ett tiotal pågående polisutredningar i Dalarna, förvarade en mängd narkotika i sitt hem och hade förmodligen även en kundkrets i hemstaden.

- Vad vi hade var egentligen bara honom och ett amfetaminbeslag. Det fanns inget att gå vidare med, säger Göran Olsson, vid åklagarkammaren i Helsingborg.

Enligt Göran Olsson hade polis- och åklagarmyndigheten i Dalarna bättre förutsättningar att utreda ärendet vidare. Han menar att det i Borlänge funnits fler personer att höra och en möjlighet att kartlägga 23-åringens kundkrets.

Men så blev det inte.

- Nej, i Dalarna ville man inte ha utredningen.

- Det var märkligt.

Att ett tiotal pågående polisutredningar där mannen var misstänkt gärningsman samtidigt lades ner av åklagare i Dalarna, kan Göran Olsson bara konstatera. Om det var en anledning till slippa utreda även det nya brottet, vill han inte spekulera i.

-Nej, hur de tänkte får de svara på, säger han.

Vid åklagarkammaren i Falun har man tidigare uppgett att det i det här fallet handlade om ett resurstänkande. De pågående utredningarna rörde visserligen flera grova brott, men inget i närheten av samma grad som det nu aktuella narkotikabrottet.

Enligt Sven-Erik Lind, vid åklagarkammaren i Falun, kunde man förvänta sig ett långt straff för den nya brottsligheten och därför valde han att förundersökningsbegränsa (lägga ner de pågående utredningarna).

- I vissa av ärendena kanske det inte gick att styrka brott, säger han.

Men fanns det inte i flera fall målsäganden och vittnen?

- Jag har inte det här framför mig, så det minns jag inte nu.

Vid åklagarkammaren i Helsingborg vill man inte rikta någon kritik mot besluten som tagits i Falun. Men man framhåller att utredningen rörande narkotikabrottet i normalfallet borde ha bedrivits i Dalarna.

Att man inte ville ta den, anser man märkligt.

- Ja, vi tycker det, säger Göran Olsson.

Som hur som helst nu kan konstatera fallet utrett och klart.

23-åringen från Borlänge dömdes i går enligt åtalet till fem års fängelse. En eventuell överklagan av domen ska vara inlämnad till Helsingborgs tingsrätt senast om tre veckor.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons