Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för kända ekobrottslingar

Annons

Två kända ekobrottslingar _ 43 och 65 år gamla _ dömdes på onsdagen till fem respektive fyra års fängelse för inblandning i en uppmärksammad skalbolagshärva.

En tredje åtalad _ en 50-årig arvtagare till ett större svenskt företag, bosatt i Monaco _ frikändes.

Runt 35 miljoner kronor kan de dömda männen ha lagt beslag på i de plundrade bolagen. Staten har också ett krav på runt 70 miljoner i obetalda skatter. Till det kommer 16 miljoner kronor som männen, enligt åklagaren, fört över till sig själva från ett vitvaruföretag i Belgien som utgjort slutstation för de misstänkta skenaffärerna.

Männen, som figurerat flitigt i ekobrottssammanhang, dömdes bland annat för grov oredlighet mot borgenärer och grovt skattebrott. 65-åringen dömdes även för vapenbrott och otillåtet innehav av ammunition.

Enligt Bengt-Olof Danielson tyder mycket på att 50-åringen, mot vilken åtalet ogillades, utnyttjats av de två mer luttrade brottslingarna.

Affärsmannen har varit ansiktet utåt och medverkat till att två belgiska banker lånat ut cirka 350 miljoner kronor. Pengarna har använts till att plundra ett 20-tal bolag på mångmiljonbelopp.

I bolagen fanns obetalda skatteskulder på uppemot 90 miljoner kronor. Skulderna har man minskat via avdrag för inventarier i form av sydafrikanska järnvägsvagnar som köpts och sedan leasats tillbaka till köparna.

Utredningen av skalbolagsaffärerna har pågått i sju år. Svensk polis och åklagare har samarbetat med kolleger i Belgien, Luxemburg, Schweiz, Storbritannien och Sydafrika.

TT har förgäves sökt männens försvarare för en kommentar.

TT

Mer läsning

Annons