Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för förskingring

Annons

Den 55-åriga kvinnan började att "låna" pengar ur kassan vid dåvarande Sparbanken Dalarnas kontor i Mora för många år sedan och när hon fick en tjänst i Orsa växte lånebeloppet så mycket att hon inte längre förmådde lägga tillbaka pengarna, utan började dölja underskottet med olika transfereringar. Hon började också att spela med hopp om storvinsten, som skulle göra henne skuldfri.

Förskingringen avslöjades sommaren 1999 och en revision visade att kvinnan hade kommit över 2 165 879 kronor sedan 1993. Ett belopp som hon i huvudsak erkände och för vilket kammaråklagare Gun-Britt Ström yrkade på en påföljd av tre års fängelse för grov förskingring.

Försvararen advokat Rickard Schönmeyr åberopade personutredningen och yrkade att påföljden skulle bestämmas till skyddstillsyn och kontraktsvård, för att kvinnan skulle komma tillrätta med sitt spelberoende.

Tingsrätten finner åtalet styrkt och att påföljden måste bli fängelse, men eftersom hon har hamnat i en psykiskt och socialt mycket utsatt situation så kan straffvärdet sänkas och rätten dömer henne till fängelse i ett år och sex månader, med konstaterandet att hon även i fängelset kan erbjudas adekvat psykiatrisk behandling för sitt spelberoende och psykiska besvär.

Kvinnan ska betala tillbaka det förskingrade beloppet 2 165 879 kronor jämte ränta, men rätten underkänner Föreningssparbankens yrkande om ersättning för utredningskostnader med 202 657 kronor. Försvarets kostnader 58 746 kronor skall stanna på staten.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons