Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fängelse är lika med slutet för Sofia"

Annons

Familjen skulle åka på semester. Men dagarna före avresan var dottern så illa däran i sitt missbruk, att föräldrarna tänkte ställa in resan. En kontakt togs med socialen i Borlänge, där mamman vädjade om att Sofia skulle tvångsomhändertas.

Socialen bedömde inte det som nödvändigt. Istället körde föräldrarna dottern till avdelning 65 på Falu lasarett, för avgiftning och vård. Därifrån fick man dagarna efter uppgift om att läget var under kontroll och att semesterresan inte behövde avstyras.

- Vad vi inte visste då var att Sofia skulle skrivas ut några dagar senare. Och hon gick naturligtvis rakt in i missbruk igen, säger Annelie, hennes mamma.

Det tog lite drygt en vecka, innan en anhörig kontaktar föräldrarna och berättar vad som hänt. Föräldrarnas villa och gård är då avspärrad och dottern har gripits för dråpförsök.

Föräldrarna avbryter omedelbart semestern och sträckkör under ett dygn för att ta sig hem.

-Väl hemma igen ringer jag åter till socialen. Jag är både arg och förtvivlad över att de inte ville lyssna på mig, när jag bad dem om att tvångsvårda Sofia.

Annelie överväger då att anmäla socialtjänsten, men i den karusell som drar igång inför, under och efter rättegången får hon annat att tänka på.

Hon fokuserar på att rädda sin dotter. Inte från straff för den gärning hon begått. Men från att åter igen bli vårdad och behandlad av fel anledningar.

Annelie berättar att det började när dottern var två år. Hon drabbades då av en inflammation i hjärnan och blev medvetslös.

När hon vaknade upp hade hon förlorat alla sina färdigheter. Hon kunde inte prata, sitta eller gå och motoriken fungerade inte.

- Det var efter sjukdomen som hon förändrades. Vi märkte snart att hon inte längre var som andra barn, säger hon.

Något som blev glasklart när flickan började skolan. Där var hon utåtagerande och aggressiv.

Hon hade inlärningssvårigheter och fick diagnosen dyslexi. De andra barnen ville inte leka med henne och snart uppstod en mobbningssituation, där Sofia var offret.

- Skolpersonalen accepterade det. Det var liksom okej att vara elak mot Sofia, eftersom hon var på sitt vis.

Flera möten med skolpersonal och skolpsykolog ägde rum. Men situationen förbättrades inte. Därför fick Sofia byta skola i femte klass. I den nya skolan var inställningen till flickans problem en helt annan. Föräldrarna mötte förståelse.

- Lärarna undrade om hon hade Aspbergers syndrom. Vid ett möte med habiliteringen, som vi haft kontakt med sedan hon var liten, bad vi om en utredning, berättar Annelie.

Då var Sofia 12 år och hon fick en remiss till neurologen i Uppsala. I väntan på utredningen sprack tillvaron i skolan på nytt och hon blev omplacerad till en resursskola. Där gick hon en och en halv termin, innan hon blev avstängd.

Det var hennes sista kontakt med skolan på ett år.

Sofia hann fylla 14 år innan utredningen genomfördes. Det visade sig i den att hennes problem var neurologiska.

Hon hade svår ADHD-DAMP, vilket gjorde henne utåtagerande och aggressiv och oförmögen att se sin egen del i det.

- Det var skönt att få veta vad det egentligen handlade om. Samtidigt kände vi att vi behövde hjälp med henne, säger Annelie.

Då skickades dottern till sitt första behandlingshem. Men eftersom man saknade resurser och kunskap att ta hand om barn med den diagnosen, blev vistelsen kort.

Efter ett par månader var flickan hemma igen.

Föräldrarna försökte då få henne tillbaka till skolan. Hon togs emot på högstadiet och klarade sig igenom det. Men på gymnasiet kom nästa bakslag. Efter två månader på skolan började flickan självmedicinera med droger.

Och hennes missbruk accelererade snabbt. Förra sommaren, strax innan händelsen i huset i Idkerberget, berättade hon om sina problem för föräldrarna.

- Då ville vi att hon skulle omhändertas. Först och främst för drogproblemen, men också för att hon skulle kunna få behandling för det hon verkligen lider av. Men hjälpen uteblev.

Och i augusti högg Sofia kniven i sin pojkvän.

Mer läsning

Annons