Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fånge erkänner 11 september-dåden

Annons

Khalid Shaikh Muhammad, utpekad som hjärnan bakom terrorattackerna mot USA den 11 september 2001, har tagit på sig ansvaret för dem och en lång rad andra terrordåd som tillskrivs al-Qaida.

I onsdags offentliggjorde USA:s försvarshögkvarter Pentagon en utskrift av ett förhör som nyligen gjordes med Muhammad på Guantanamo-basen på Kuba där han sitter fängslad. Muhammads erkännanden lästes upp av en amerikansk officer som representerade honom under utfrågningen.

"Jag var ansvarig för 11 september-operationen, från A till Z", sade Muhammad enligt utskriften.

Han tar också på sig ansvaret för sprängdådet på Bali 2002 som dödade över 200 människor, däribland sex svenskar, samt en lång rad andra attacker _ totalt 29 stycken.

Enligt utskriften var syftet med förhöret att fastställa om Muhammad ska definieras som "fientlig stridande", en term som USA använder för att beteckna de flesta av de utländska medborgare som gripits under kriget mot terrorismen.

Muhammad är pakistansk medborgare och greps i Pakistan i mars 2003. Han överlämnades till USA och är en av 14 viktiga fångar som förra året fördes över till Guantanamo efter att ha hållits fängslade i hemliga CIA-fängelser utomlands.

Förhöret gjordes i lördags. Protokoll och uppgifter från andra förhör med Muhammad har förekommit tidigare.

Det ger förhörsprotokollen från Guantanamo större legitimitet, vilket är ett skäl till att de nu offentliggörs, tror Ranstorp.

Samtidigt finns en tydlig politisk orsak till att förhörsutskriften tillåts nå offentlighetens ljus.

Frida Blom, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen, betonar vikten av att de ansvariga för 11 september-dåden kan ställas till svars.

Enligt Blom finns det visserligen säkert mycket som tyder på att Khalid Shaikh Muhammad haft en central roll i planeringen av terrorattentaten.

TT

Mer läsning

Annons