Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångdamm brast

Annons

Vattenflödet i Dalälven började nå dramatiska volymer redan förra helgen. Man gjorde ett försök att bromsa flödena genom att fylla vattenmagasinen.

- Tyvärr var samtliga vattenmagasin utom två redan fyllda så det var en högst temporär åtgärd, säger områdeschef Peter Altzar från Fortum som äger kraftanläggningarna.

På måndagen höjdes dammen och förstärktes med en stålbalk. Samtidigt riggades pumpar för att hålla bort vattnet från det området där räddningsarbetet pågick.

- På fredagseftermiddagen trodde vi att allt var under kontroll men då fick jag höra från kranföraren att halva vägen till byggplatsen hade rasat, berättar Per Persson produktionschef för uförarbolaget, Skanska.

I detta läge försökte man dämma upp med betongblock men kvart över tolv natten mot lördagen brast dammen.

Under den gångna veckan har man flera gånger avbrutit arbetet av säkerhetskäl. Varken personalen eller maskinparken har utsatts för några skador.

I samband med fångdammens erosion uppstod grumlig i älven. Man har hittills inte kunnat påvisa några skador för industrin eller miljön nedströms om dammen. Man har inte heller kunnat påvisa några skador på privat egendom.

- Vi har varit i kontakt med säkerhetschefen på Outokumpu och han är inte orolig för att deras verksamhet ska påverkas, säger Hans Persbjörs, projektchef på Skanska.

Han kan i nuläget inte säga vad reparationerna kommer att kosta. För tillfället finns inget att göra än att vänta på att flödet blir så lågt att man kan fortsätta med arbetet.

Kraftanläggningen beräknas vara färdig år 2008. Olyckan behöver inte innebära några förseningar.

En fångdamm är en provisorisk konstruktion för att torrlägga det område där arbetet med den egentliga dammen pågår.

- Visst är det tråkigt när sådant här händer men det ska inte jämföras med om en färdig damm skulle brista, säger Hans Persbjörs.

Han tillägger att när projektet är klart kommer dammen ha en kapacitet på 24000 kubikmeter vilket är betydlig mer än vad än fångdamm klarar av.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons