Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanerdun lovar byggkineser avtalslön

Annons

Företaget Fanerdun lovar att de kinesiska arbetarna i Kalmar ska få betalt enligt svenska regler.

De hemvändande kineserna ska inte ha fått mer än mellan en femtedel och en tiondel av den utlovade lönen.

Kineserna bygger i Kalmar en stor grossistmässa i vilken kinesiska tillverkningsföretag ska kunna visa upp sina produkter för europeiska kunder. Projektet går lös på mellan en och två miljarder kronor. Flera tusen kinesiska företag står enligt Fanerdun på kö för att komma till Kalmar.

Trettiotvå kinesiska byggarbetare har redan arbetat i tre månader i Kalmar och återvänt hem. På söndag kommer ett nytt kinesiskt gäng på 41 personer till den småländska residensstaden.

Alla parter var redan från början ense om att kineserna skulle arbeta enligt svenska regler. Byggnadsfacket tecknade kollektivavtal om löner på mellan 26|000 och 27|000 i månaden plus traktamenten.

Men i måndags avslöjade SVT:s Smålandsnytt att kineserna inte fått behålla mer än mellan 7|000 och 15|000 kronor _ för hela tremånadersperioden.

I nyhetsinslaget talade det anlitade kinesiska byggbolaget Xingxing om avdrag för dåliga arbetsprestationer och en representant för Fanerdun om avdrag för kinesernas resor och uppehälle.

Uppgifterna väckte bestörtning hos kommunledningen i Kalmar och i Byggnads.

Byggnads förhandlingsombudsman Willy Hulthén, som tecknade avtalet med kineserna, har begärt en förhandling med Fanerdun den 2 och 3 april.

Hur man ska göra i fortsättningen funderar han på. Ett sätt är att kineserna helt enkelt får en check i handen innan de åker hem. Om inget annat hjälper återstår att blockera bygget.

Men även hos Fanerdun upprörde uppgifterna om att de kinesiska arbetarna fått för lite betalt, enligt dess svenske finanschef Peter Furt.

Han lovade dock på tisdagen, i telefon från staden Hangzou, att företaget ska reda ut allting.

TT: Garanterat?

TT

Mer läsning

Annons