Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen orkar inte

Annons

- Jag har varit rädd hela tiden men nu orkar vi inte gömma oss längre.

Amidas man Djzeljadin har suttit i migrationsverkets förvar i två månader och sattes i tisdags på ett plan tillbaka till Makedonien. I veckan gav också Amida och parets tre barn upp och överlämnade sig självmant till polisen.

- Jag vill vara med min man, säger en trött och uppgiven Amida.

Hon och hennes man är romer. De flydde för 14 år sedan till Tyskland från Makedonien som då var en del av Jugoslavien. Flera släktingar till familjen hade mördats och misshandlats och Amida var förföljd och utsatt för sexuella trakasserier. Paret hann få tre barn i Tyskland men avvisades efter elva år och flydde till Sverige.

Efter tre år i Sverige fick de förra våren sitt andra avvisningsbeslut från utlänningsnämnden och tidningen rapporterade då om att de tvingades gå under jord.

Amida berättar nu hur familjen levde gömd den första tiden i Hedemora kommun.

- Vi bodde i en liten sommarstuga utan ström och rinnande vatten. Vi fick ekonomisk hjälp av människor här i området men vågade knappt gå ut och handla. Vi stod utanför samhället.

Situationen var hållbar under sommaren. När hösten och kylan kom tvingades familjen söka andra lösningar. Återigen fick de hjälp av eldsjälar i området.

- De fick komma till en sommarstuga med rinnande vatten och värme. De bodde i två rum med kokvrå och fick fortsatt ekonomisk hjälp. Barnen fick möjlighet till undervisning men föräldrarna kunde fortfarande inte röra sig fritt ute i samhället, berättar Gabriele Gustavsson från Svinö som har stått vid familjens sida under deras år på flykt undan myndigheterna.

Amida berättar att hon har varit rädd och orolig hela tiden i gömstället. Hon har varit rädd för att tvingas lämna Sverige och hon har varit rädd för att åka tillbaka till Makedonien där hon befarar att hon kommer att tvingas till prostitution av de personer som tidigare förföljt henne.

- Romer är förföljda och svårt drabbade i Makedonien. Det finns albaner som menar att de äger Amida och kan göra vad de vill med henne, säger Gabriele.

Tidigare i våras fick polisen plötsligt nys om var familjen höll sig gömd. Djzeljadin togs om hand och sattes i förvar medan Amida och barnen fick inställningsplikt två dagar i veckan hos migrationsverket.

En tredje ansökan om asyl lämnades in till utlänningsnämnden men avslogs och Amida gömde sig än en gång. När så avvisningen av Djzeljadin skulle verkställas i veckan kände Amida att hon inte orkar längre. På lördag sätter sig hon och barnen på ett plan till Makedonien.

- Barnen är födda i Tyskland och pratar tyska. Det är oklart om de överhuvudtaget släpps in i Makedonien. Det är troligt att prostitution, fattigdom och förföljelse väntar familjen när de kommer dit, säger Gabriele.

Hon och flera andra personer i Hedemoraområdet gör nu allt för att hjälpa familjen till en dräglig start i Makedonien.

- Vi kontaktar rörelser som bedriver hjälparbete där och hoppas att familjen kan få hjälp när de landar. Vi kommer också att följa upp fallet och samla in pengar så att de kan skaffa sig någonstans att bo.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons