Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen får stanna

Annons

Många har engagerat sig i familjen Rzagulizades öde. Dalaupproret samlade 750 namnunderskrifter för att Irina, Eldar och sönerna Jamil och Gabriel, skulle få stanna i Sverige.

Advokat Anna Dahlberg skaffade fram nya dokument som styrkte uppgifterna om att familjen varit förföljd i hemlandet Azerbajdzjan. Men Utlänningsnämnden var obeveklig.

Ansträngningarna tycktes vara förgäves, men den 15 november antog riksdagen en ny lag. Familjen Rzagulizade fick möjlighet att lämna in en ny prövning om uppehållstillstånd.

- Den nya lagen tar större hänsyn till barnfamiljer, vi har varit länge här och barnen har fått en stark anknytning till Sverige, säger Irina.

Det var skäl nog för Migrationsverket i Solna som skickade det glädjande beskedet.

- Vi är så otroligt glada vi har bott här i tre år och åtta månader och trivs jättebra.

Anledningen till att musikerfamiljen Rzagulizade tvingades fly från Azerbadzjan var främst för att Irinas make Eldar, utpekats som en fiende till staten. Hela familjen levde en mycket farlig tillvaro med offentliga trakasserier och fysisk misshandel.

Nu är oron över. Under helgen har familjen önskats välkommen hem av vännerna.

- Det är så många som har hjälpt oss, vi har fått stöd av människor från hela Sverige, säger Irina.

Familjen är medlemmar i Centrumkyrkan i Avesta, som lyckats ge trygghet i den ovissa väntan.

- Vår äldste pojke Jamil går på musikskolan och tränar pingis, jag hoppas att han kan börja gymnasiet snart, säger Irina.

Yngste sonen Gabriel trivs bra i förskolan.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons