Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjebadet lockar inte Ludvikaborna

Annons

Sporthallsbadet hade drygt 61000 besökare år 2005. I kommunens prognoser räknar man med att baddelen med nya familjebadet får 95000 besök under 2007.

Ingvar Henriksson sade strax före invigningen att han trodde att prognosen kan överträffas. Statistiken över besöken de första tre månaderna, fram till årsskiftet, talar ett annat språk. Håller sig besöksantalet på samma nivå kommer baddelen i år att ta emot strax över 40 000 betalande badgäster.

Men Ingvar Henriksson är övertygad om att besöksantalet kommer att öka.

-På grund av alla turer som har varit med bassängen så är det nog många som har trott att Sporthallen varit mer eller mindre stängd. Men även om anläggningen inte varit komplett på grund av problemen med bassängen så tycker jag spontant att 10 500 besökare hittills är för lite.

Kommunalrådet Maria Pettersson (s) ser ingen anledning att oroa sig över besökssiffrorna. Hon väntar sig bättre siffror i år när hela badet är i gång.

-Men nu gäller ju inte länge nyhetens behag för familjebadet så siffrorna för badet har kanske inte heller varit rättvisande ur den aspekten. Nu 2007 kommer vi att få en mer, vad ska jag säga, hållbar siffra.

Vice kommunalrådet Ivan Eriksson (s) anför även han den stängda bassängen som en trolig förklaring till det oväntat låga besöksantalet.

-Nu får vi vänta och se hur det går 2007, om det går bra eller dåligt. Jag tycker inte att det var ett misstag att bygga badet, familjebadet är bra för kommunens befolkning.

Med anledning av de dåliga siffrorna kanske det blir en debatt om att de runt 21 miljoner familjebadet kostade var bortkastade och att pengarna i stället borde ha lagts på vård och omsorg?

-Det är fel att ställa olika saker mot varandra. Vi har gjort och gör rejäla satsningar på vård och omsorg och ett exempel är dementboendet Skogen. Vi måste även göra något för barnfamiljerna och det gör vi i och med familjebadet.

Ivan Eriksson vill gärna att nya badet inklusive den renoverade simbassängen marknadsförs ordentligt.

Så kommer det också att bli, enligt Ingvar Henriksson, som dock ännu inte vet hur denna kampanj kommer att utformas.

En sak är dock klar -nya familjebadet kommer inte att framställas som en anläggning som i antalet attraktioner och storlek kan jämföras med äventyrsbadet i Borlänge.

-Baden i Borlänge, Örebro och Gävle spelar i en annan division. Vi har valt att satsa på ett bad för Ludvikaborna som ska finnas nära och som det inte ska kosta så väldigt mycket pengar att besöka, framhåller Maria Pettersson.

Efter ditt premiärbad den 8 september, har du besökt familjebadet någon mer gång?

-Nej, familjebadet är väl inte riktigt min grej. Däremot har mina barn varit dit, svarar kommunalrådet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons