Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falutjejen Sanna har biskopens öra

Annons

I dessa tider av mediastyling och PR-rådgivning känns det bara så rätt att även Västerås stifts biskop Claes-Bertil Ytterberg har rådgivare som håller honom ajour, framför allt med den unga samtiden.

Sanna Bäck syntes senast i media i samband med turerna kring den smått kontroversiella filmen " Den upplevda sanningen", som skildrade Lugnetgymnasiets verklighet. Tillsammans med vännen Gabriella Larsson kan hon glatt titulera sig som den obekvämaste stenen i skolledningens sko på mycket länge. Ingen dålig bedrift för en ung tjej som aldrig hållit i en kamera innan projektarbetet med filmen påbörjades. Imponerande, milt sagt.

Idén att ha ungdomsrådgivare väcktes ursprungligen av biskopens adjutanter, som bekymrade sig över biskopens bristande kontakt med ungdomar.

- Han reste jorden runt men hade ingen spontan kontakt med ungdomar, och det är väl där jag kommer in i bilden, säger Sanna. Sanna Bäck har mångårig erfarenhet av ungdomsarbete i kyrkan bakom sig, bland annat som konfirmandassistent i Falu Kristine församling.

Tre gånger om året tar Sanna Bäck tillsammans med två andra rådgivare tåget till Västerås för att äta lunch med biskopen. Inför varje träff har biskopen bett ungdomarna fundera kring ett speciellt tema, individuellt och bland sina vänner.

- Senast talade jag och biskopen om synd, och vi vad ganska överens om att det inte riktigt finns någon, säger Sanna. Andra gånger har vi talat om ungdomar syn på homosexualitet och kvinnliga präster, inte helt okontroversiella frågor.

- De här frågorna är viktiga för mig, och jag känner väldigt starkt för hur dagens kyrka har profilerat sig utåt, säger Sanna. När Aftonbladet smäller upp ett uppslag med tabeller över hur mycket pengar man tjänar på att gå ur kyrkan, önskar jag ibland att kyrkan kunde kontra med att öppet gå ut och berätta hur mycket man FÅR om man stannar, tillägger Sanna.

Sanna Bäcks vision för framtiden är en rakryggad kyrka som vågar ta ställning i de viktiga frågorna. Frågor som spelar roll för unga människor, de som i stor utsträckning har valt bort kyrkan för andra engagemang.

- Ta exempelvis frågan om kvinnliga präser! Vi har en kyrkoordning som uttrycker ett klart godkännande av kvinnliga präser. Jag tycker att vi ska våga bara trampa ner och förtydliga kyrkans faktiska syn på de här frågorna, när bakåtsträvande krafter inom kyrkan skapar negativa rubriker.

Det är uppenbart att hennes ställningstaganden är väl förankrade i en djup kunskap om kristendomen och en närmast unik mognad, hennes unga ålder till trots. Sen är hon också tjejen som bär ansvaret att ge kyrkan en bild av unga människors etiska värderingar i dag.

MENNA HAGIGI

Mer läsning

Annons