Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falutjej med bild i blicken

Annons

- Mitt 1,5 år som jag har bott i Australien har varit fantastiskt. Jag har lärt mig så mycket om foto, och att komma in i en annan kultur, säger Nina Holma.

Nu har hon snart studerat färdigt på TAFE. Nina håller som bäst att förbereda en större fotoutställning, som hon och två tjejkompisar jobbat med det senaste halvåret.

-Helst väljer jag att plåta människor. Men jag gillar även att fota saker och ting, gärna i studio eller med lite hjälp av blixtar och reflektorer på plats utomhus, säger 23-åriga Nina.

Vad vill du få fram i ett fotografi som du tar?

-Att fotografera är mitt sätt att uttrycka mina känslor, fantasier och drömmar. Jag vill att mina foton ska ge känslan av att få en glimt in i en värld som vi normalt inte ser, en chans för betraktaren att få se världen genom mina ögon.

Nina är uppvuxen i Falun. Hon tog studenten år 2001 på Lugnetgymnasiet där hon läste handel- och administration.

- Men sista året valde jag också att göra en kurs i foto. Jag har alltid älskat bilder och uppskattat konst, säger Nina, som under gymnasietiden köpte sin första systemkamera.

Efter studenten åkte hon till Spanien för att studera spanska under ett år. Sedan blev det också längre vistelser i England, Portugal och Frankrike.

-Under mina resor i utlandet ökade intresset ytterligare för att bli fotograf. Jag träffade ett antal yrkesfotografer, vilket var inspirerande. Vackra bilder i tidningar som Elle och Vogue har också betytt mycket, säger Nina, som också varit aktiv i Falu fotoklubb.

Varifrån har din kreativitet kommit?

-Jag har nog alltid varit en kreativ person, och hade bild och syslöjd som favoritämnen i skolan. Sedan har jag alltid älskat bilder och uppskattat konst. Min mamma och min storasyster Nadia, som båda är väldigt artistiska, brukade ha målarsessions hemma när jag var yngre. Det har också inspirerat mig.

Hur kom det sig att du hamnade i Australien och på skolan du går?

-Jag hittade inget jobb jag gillade, utan det handlade mest om att tjäna pengar och kunna överleva. Allt som hade med foto att göra fick jag klämma in att göra på fritiden, säger Nina och fortsätter:

- Till slut bestämde jag mig för att börja plugga foto på riktigt och ta chansen att bli en yrkesfotograf. Jag började då att leta efter olika utbildningar på internet och hittade den här kursen. Det är en tvåårig Diploma of photography kurs, vilket motsvarar college och kursen är väldigt bred. Man får lära sig allt från att fota film till digitalt, fota i studio och vara ute i fältet.

Vad har du lärt dig i ditt fotograferande genom att gå på skolan?

- Jag har lärt mig mycket. Våra uppgifter är väldigt varierande och vi får fota både i studion och utomhus. Lärarna uppmuntar oss hela tiden till nya saker och vill att vi ska vara så kreativa som möjligt.

Vad har du upplevt under åren i Australien?

-Det är verkligen en helt annan värld här, allt från vädret till hur folk lever. Livsstilen, speciellt här på kusten, är väldigt avslappnad. Det känns nästan som att man är på semester varje dag.

- Jag har sett mig omkring en hel del, bilat lite längst kusten söderut och norrut, varit i Surfers Paradise, på guldkusten i Brisbane och för tre månader sedan åkte jag till Sydney. Jag har också varit på Fiji.

Vad har du för framtidsdrömmar?

-Att kunna livnära mig på att fotografera. Att fota mode eller hålla på med reklamfoto är det jag helst vill göra.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons