Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluspår i snösäkra Sörskog

Annons

Snösäkra Sörskog känner de flesta till. Är det någonstans man alltid kan lita på den vita varan så är det i detta längdåkningsmekka, strax norr om Bjursås. Men hur är det med åksuget när januarikylan kryper in på skinnet?

- Faluborna tror att det är lika kallt här som i stan, men det är det inte, säger Bengt Lock på Bjursås OK.

Kylan i Sörskog är av den mer barmhärtiga sorten och väljer att inte krypa sig genom lager av kläder och in på skidåkarnas bara skinn. Det beror på luftfuktigheten, som är låg i det högt belägna skidområdet. Här är det sällan töväder, vilket betyder lättvallat på skidspråk.

Mycket snö, behagligt klimat och sköna vyer. Inte undra på att Sörskog lockar till långtur i pjäxor.

- Det som är så speciellt är att det är en fjällnära natur, säger Åke Lindström från Bjursås, som tillsammans med sin fru Gunilla har tagit sig ut för en åktur.

- Inte en bilväg i sikte när man åker, bara vacker natur. Och utsikt ända till Lugnets hoppbackar och teletornet.

Högsta punkt efter spåret är 460 meter över havet. I byn ligger höjden på ungefär 370-380 meter, tippar Bengt Lock.

Andra siffror som vittnar om Sörskogs dragningskraft är att 500 personer deltog i premiären av Faluspåren förra året och att rekordet på hela 1 000 personer sattes ett år då resten av kommunens skidspår led av snöbrist. Bara i Sörskog var det vitt, vitt, vitt så långt ögat nådde.

Spåren hålls i gott skick hela säsongen genom Bjursås OK och Bjursås IK, vars ideella krafter ägnar hela dagar åt att köra de upp till 17 kilometer långa slingorna. Kortare sträckor finns förstås också, för de skidåkare som föredrar det.

- Vasaloppsåkarna trivs här eftersom de får tillfälle att staka mycket över myrarna, säger Bengt Lock, som dock försäkrar att även ovana åkare kan trivas i Sörskog - nedförsbackarna är inte särskilt läskiga och på söndag blir det extra trivsamt i skogen:

- Då bjuder vi på varm saft och bullar, som värms på gasolspisar ute i skogen. Och alla barn som åker får diplom.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons