Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns affärer rustade för den nya valutan

Annons

- Det är bara att trycka på en knapp så får vi rätt kurs, säger exempelvis Torbjörn Bengtsén, stormarknadschef på Coop Forum.

- Vi måste naturligtvis anpassa oss till utvecklingen, därför tar vi emot euro, säger Stefan Hollerup, som är marknadschef på Hemköp.

I går ringde FK runt till flera av de större affärerna i Falun. De flesta som tidningen fick kontakt med gav beskedet att de accepterar euro som betalningsmedel. Dessutom kommer man att vara uppdaterad när det gäller aktuell kurs. Men de kunder som betalar i euro får tillbaka växel i svenska kronor.

Här handlar det alltså inte om några extra avgifter för de som väljer att betala med euro.

- Möjligen får de kunder som väljer att betala i euro hos oss räkna med en omräkningsfaktor när det gäller kursen.

- Det kan handla om små pengar som vi får som ersättning för att vi sedan går till banken med den nya valutan, säger Irene Andersson, varuhuschef på Åhlens.

Magnus Westberg, som bland annat äger Rådhuskällaren, berättar att de redan haft en gäst som betalat i euro.

Jan Blomqvist som driver JB:s herr och samtidigt är ordförande i Faluns köpmannaförening säger att de flesta affärer i Falun, som är knutna till någon stor kedja, nu tar emot euro. Bland annat för att ge turisterna en bra service.

Men det finns mindre privatägda specialaffärer som inte kommit så långt. En av dem är Falks barnvagnar:

- Vår ambition är att kunna ta emot euro. Därför ska vi inom kort ta kontakt med banken för att lösa de frågor som kan uppstå kring detta. Det känns rätt eftersom det nu handlar om en valuta, säger Susanne Falk, som tror att många andra, som också driver mindre affärer, är intresserade av att kunna ta emot euro som betalningsmedel.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons