Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volontärerna Annelina och Sofia från Falun på Bali: "Vi håller oss borta från riskzonen"

Vulkanen Gunung Agung på Bali sprider rök och aska efter sitt andra utbrott, och 25 000 människor berörs av evakueringar. Ett par tusen resenärer har också fått sina flyg inställda till och från den indonesiska ön. Sedan två veckor befinner sig två falutjejer som volontärer på ön, Annelina Bjernulf, 19 år, och Sofia Walberg, 21 år.

Annons

Det är vulkanens andra utbrott den här veckan och röken når nu 4 000 meter upp, varför flygbolagen ställer in sina avgångar på grund av risken för få in aska i motorerna.

Annelina och Sofia kom till staden Ubud för två veckor sedan där de är volontärer och undervisar i engelska. Planen är att de ska vara kvar ytterligare två veckor.

Sofia Walberg, tv, och Annelina Bjernulf befinner sig i Ubud, sex mil från vulkanen. Bild: Privat

Är ni oroliga?

– Njae, inte särskilt. Man blir mer orolig när alla hemma är det. Men vi bor sex mil från vulkanen, så vi är inte i riskzonen, säger Annelina.

Över den lediga helgen gav de sig iväg på utflykt, och på hemväg därifrån kände de dock av den stickiga lukten.

– Men här i Ubud känner vi inte ens röklukten. Men vi har haft ett krismöte med organisationen vi jobbar för, och där gick de igenom vad vi ska göra om det blir ett utbrott till.

Vad har ni fått för råd?

– Först fick alla skyddsmasker som vi ska sätta på oss om det skulle behövas. Man ska stanna inomhus om det blir för tjockt i luften, och så uppmanar de oss så klart att hålla oss borta från riskzonen, berättar Annelina.

Så ni vill inte åka hem?

– Nej, vi trivs jättebra här och jag känner mig lugn, säger Annelina. Det som är jobbigt är när det sprids rykten - det blir som viskleken. Men vi googlar för att få senaste nytt, och så får vi bra information från organisationen också.

FAKTA om läget:

Den svenska ambassaden i Jakarta har information om läget för svenskar som befinner sig i området. 

De största turistorterna Kuta och Seminyak på Bali ligger 70 kilometer från vulkanen. Enligt den katastrofberedskapsmyndigheten i Indonesien är det fortfarande säkert att turista i Bali, förutom runt Mount Agung som ligger inom farozonen. De som befinner sig inom 7,5 kilometer från vulkanen uppmanas att omedelbart lämna området.

Mer läsning

Annons