Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"VM blir en viktig injektion för Falun"

/
  • Den sittande majoriteten har jobbat hårt med få en bättre koll på kommunens kostnadssida.  Foto: Kjell Jansson
  • Någon idrottsfantast är inte kommunalrådet, men betydelsen av att få ett stort evenemang till Falun gjorde att han lade ner ett stort jobb för att få skid-VM till staden.  Foto: Kjell Jansson
  • De fyra senaste åren har Mikael Rosén (M) suttit som kommunalråd i Falun. Han tycker att majoriteten hunnit med att göra mycket, men erkänner också att det finns en hel del kvar att göra.  Foto: Kjell Jansson

Annons

Valrörelsen snurrar på i allt snabbare takt.

Kommunalrådets almanacka är fylld med möten och andra aktiviteter som ska hinnas med, men vi får en timme med honom i den gamla och vackra Rådhussalen.

Han slår sig ned i stolen, sätter handen mot huvudet i en vilsam ställning och inleder med att sammanfatta de fyra åren som gått.

- Vi har gjort mycket, men jag hade hoppats att vi skulle hunnit med ännu mer. Vissa processer tar lång tid, det är bara att konstatera. Att vi klarat ekonomin så bra i ett utsatt konjunktursläge, är nog det jag är mest nöjd med, säger Mikael Rosén.

Falun har gått med plus 2007, 2008 och 2009. Men den sittande majoriteten hade budgeterat med ännu större vinster under de här åren. Felbudgeteringen ligger på närmare 100 miljoner.

- Jag skulle inte vilja säga att det handlar om att vi lagt en dålig budget. När man lägger en budget går det inte att veta allt, och det är många saker som påverkar resultatet. Finanskrisens rekordsnabba genomslag är en sådan sak.

I år pekar den senaste prognosen på ett underskott på 34 miljoner kronor mot lagd budget. Kommentar?

- Prognosen kom i maj, sedan har mycket hänt. Skatteintäkterna har ökat betydligt och nu pekar det mesta på att vi gör ett bättre resultat än vi hade budgeterat för.

Hur bra?

- Kan inte ge dig några exakta siffror just nu. Delårsrapporten är inte färdig.

Ni aviserade att ni skulle sänka skatten med 30 öre under den här perioden. Det blev "bara" 10 öre. Varför?

- Läget blev sådant att det inte fanns utrymme att sänka den mer. Men målet är fortfarande att få ner skatten till en betydligt lägre nivå än vad den är i dag. Ser vi att utrymme finns, kommer vi att sänka skatten ytterligare.

Hur ser du på Faluns ekonomi under de kommande fyra åren?

- Vi har i dag en bättre kontroll på kostnaderna än vad vi haft tidigare, däremot är intäktssidan mer svårbedömd. Men prognoserna visar nu att konjunkturen är på väg att vända och därmed borde vi kunna göra hyggliga resultat framöver, som öppnar upp för satsningar.

- Men vi står också inför stora och nödvändiga investeringar. En utbyggnad av äldreomsorgen behövs, skolor behöver rustas, ishall och simhall likaså, Södra centrum med resecentrum kräver resurser liksom VM.

Vad kommer skid-VM att kosta Faluns skattebetalare?

- Arbetet med vad som behöver göras inför VM har nyss startat upp. Det är klart att investeringar av olika slag måste göras, men många saker kommer Faluborna att ha stor glädje av i många år framöver. Vi kommer att få bättre anläggningar, en bättre infrastruktur, nya hotell, nya bostäder, modern teleteknik och mycket annat. Vi ska känna en glädje över att ha fått VM.

- Men för VM finns inte bara en kostnadssida utan även en intäktssida. Vi vet inte hur stor den blir än, men målsättningen är att vi ska finansiera så mycket det bara går med externa medel. Effekterna av ett storevenemang syns heller inte i ett bokslut utan är mer globalt än så. Alla evenemang får positiva effekter för butiker, hotell och restauranger.

Varför är motståndet mot VM och inte minst hoppbackar så utbrett i Falun?

- Det finns en grupp som alltid är emot satsningar som har med idrottslivet att göra, oavsett vilka argumenten är eller om det går att påvisa att det är lönsamt. Däremot säger de ja till alla kultursatsningar oavsett vad saken gäller. Vi ska försöka tydliggöra vilka positiva effekter ett VM för med sig för Faluns del, som nya arbetstillfällen.

Ungdomsarbetslösheten i Falun är rekordhög. Kommentar?

- Att den stuckit i väg är inte bra. En stor del av ungdomsarbetslösheten beror på att Scania flyttat.

- Men nu gör vi satsningar på feriearbeten, skapar praktikjobb och jobbar hårt med frågan även i övrigt för att möta det hela. Det lyckade arbetet med att få hit Förlagssystem kommer att ge många nya jobb, även för ungdomar. Den allmänna konjunktursuppgången bör också innebära att arbetstillfällena blir fler.

Sitter du kvar som kommunalråd efter valet?

- Väljarna avgör, men det både hoppas jag och tror. Vi jobbar i medvind, slutar Mikael Rosén.

Fakta: Mikael Rosén

Ålder: 55.

Familj: Särbo och två barn från tidigare äktenskap.

Yrke: Kommunalråd, advokat (affärsjurist).

Parti: Moderaterna.

Bor: I Villa, Haraldsbo.

Fritid: Läser mycket, lyssnar på musik.

Intressen: Samhällsfrågor, kultur och teknik.

Politisk bakgrund: Kårpolitik i Fria Moderata Studentförbundet, Politiskt sakkunnig på moderata länsförbundet i Dalarna 1983-1988, Politisk handläggare på Moderaternas riksdagskansli i Stockholm 1988-1991, Ordförande i kommunfullmäktige i Falun 1998-2002, Oppositionsråd i Falun 2002-2006, Kommunalråd, Falun 2006-.

Fakta: Moderata vallöften

* locka fler företag att etablera sig i Falun

* bygga fler bostäder, både lägenheter och bostadsrätter.

* bredda utbudet av kultur och nöjen.

* tillskapa trygghetsboenden för äldre.

* fler alternativa utförare.

* fortsätta arbetet för att förverkliga Kulturfyren.

* fortsätta arbetet med att skapa en trygg miljö i hela kommunen.

Fakta: Ekonomin

Så här har kommunens ekonomiska resultat varit de senaste åren:

2006: + 61,3 miljoner kronor.

2007: + 16,8 miljoner kronor.

2008: + 17,7 miljoner kronor.

2009: + 4,7 miljoner kronor.

2010: ???

Fakta: Arbetslösheten

Så här har den öppna arbetslösheten utvecklat sig i Falun:

2007: 4,4%

2008: 3,7%

2009: 4,7%

2010: 4,2% (juli)

Fakta: Befolkningen

Så här ser befokningsökningen ut:

2007: 55 220

2008: 55 297

2009: 55 685

2010: 55 880 (augusti)

Mer läsning

Annons