Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha skyddsjakt i Björnåsreviret

/
  • På kort tid har närmare 40 får dödats av vargar i fyra av Faluns fäbodar. Något som Thomas Björklund, Jägareförbundet Dalarna, och Jonny Jones, LRF Dalarna, ser som helt oacceptabelt. De vill se skyddsjakt på varg i Björnåsreviret.

På kort tid har fyra vargattacker mot får skett i Björnåsreviret i Falu kommun.
Nu vill Jägareförbundet Dalarna och LRF Dalarna att skyddsjakt ska tillåtas i området.
– Vi kräver att landshövdingen omedelbart agerar och ser till att skyddsjakt medges. Läget är akut, säger Thomas Björklund.

Annons

Fyra fårbesättningar i fyra olika fäbodar har angripits den senaste tiden.

Klarlagt är att angreppen skett inom samma vargrevir - det relativt nybildade Björnåsreviret.

Vid varje angreppstillfälle har skyddsjaktsansökningar på varg lämnats in till Länsstyrelsen Dalarna, och varje gång har ansökan avslagits.

Något som nu har fått Jägareförbundet Dalarna och LRF Dalarna att agera tillsammans.

På torsdagen skickades en gemensam skrivelse in till landshövding Maria Norrfalk, med krav på att landshövdingen omedelbart agerar och ser till att skyddsjakt medges på vargarna i det berörda vargreviret.

– Vi anser att länsstyrelsens myndighetsutövning, där landshövdingen är ytterst ansvarig, inte på något sätt rimmar med lagstiftningen och den politiska intentionen. En grundläggande förutsättning vid förvaltningen av varg är att medborgarna ska känna förtroende för myndigheterna och för de åtgärder som används, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna och Jonny Jones, LRF Dalarna.

De båda menar att de fyra angrepp som skett inom samma vargrevir väl ryms inom den möjlighet till skyddsjakt, som finns reglerat inom nuvarande regelverk.

– Det är första gången som vi från LRF:s sida så här kraftfullt går ut och kräver skyddsjakt på varg. Men vi anser att måttet är rågat och att skyddsjakt ska medges, säger Jonny Jones.

Ska alla vargar i reviret skjutas?

– Att ta bort alla vargarna i reviret är det som är effektivast. Och de nya skyddsjaktsreglerna medger också en sådan åtgärd, säger Jonny Jones.

Skrivelsen till landshövdingen inleds med följande rader: "Vargstammen i Dalarna är sedan länge långt större än vad som är acceptabelt ur bland annat tamdjursägare-, markägare och jägarperspektivet. Det är också oacceptabelt att Länsstyrelsen Dalarna gång på gång avslår de välgrundade skyddsjaktsansökningar på varg som inlämnats".

– Man ska komma i håg att vi i Dalarna hade ett vargrevir för tio år sedan. Nu är det 20 vargrevir som ligger i, eller på annat sätt berör Dalarna. Det gäller att agera därefter, säger Jonny Jones.

– Det finns också en klar skillnad mellan länen hur man ser på skyddsjakt av varg. I Dalarna har det varit konsekvent nej till skyddsjakt, vilket kan tyckas vara en extrem behandling av de ansökningar som skickats in. Det leder bara till att acceptansen för varg hela tiden försämras i länet, slutar Thomas Björklund.

Mer läsning

Annons