Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken vändning

/
  • Så här stod det att läsa i tidningen i höstas om hur två marsvin dumpats på Främby udde, varav ett dött och det andra omhändertagits av polisen.
  • Pristagare. En fin rosa sidenkokard från utställningen kan Ludde visa upp i famnen på Ulle Wretfors.
  • Pappapuss. Ingen kan ta miste på Luddes varma faderskänslor när han pussar sin dotter ömt på nosen.
  • Fyrlingar. Jättesöta är de fyra veckogamla småttingarna som har Ludde till far och Lillstrumpa till mor.
  • Överlevare. Skinande blank och välmående trivs Ludde med att bli ompysslad i väntan på att få ta hand om och fostra en av sina söner.

Annons

Dagens solskenshistoria handlar om virvelmarsvinet Ludde, som blev polissak när han hittades genomblöt och utsvulten av hunden Zedd. Då var det inte många som vågade hoppas på en framtid för den magra kraken, som bara vägde sex hekto och var full med skabb.

- Jag blev så upprörd när jag läste om honom i tidningen, att jag bara kände att jag måste försöka hjälpa honom, säger Ulle Wretfors i Grycksbo.

Hon föder själv upp marsvin och hade medicin mot skabben. Av erfarenhet visste att hon också att hon måste gå väldigt försiktigt till väga när han skulle börja äta igen.

- Jag var livrädd att han skulle få lunginflammation, men det visade sig att han var en överlevare och vi döpte honom till Ludde, berättar Ulle.

Sakta men säkert återvände det lilla virvelmarsvinet till livet, och började öka i vikt. Nu är han uppe i 1,2 kilo och väger alltså dubbelt så mycket, som när han togs omhand för ett halvår sedan.

Borta är skabben och den skinande blanka vita pälsen står som en gloria kring Ludde. Han uppskattar verkligen att bli ompysslad, och är så tam och tillgiven som ett marsvin någonsin kan bli.

- Han är jättefin och härlig att umgås med. Därför ställde min 10-åriga dotter Johanna ut honom i petklassen, som han vann direkt, säger Ulle.

Och inte nog med det! Han kom på tredje klass i finalen med med dryga 60-talet deltagare. Något Ulle aldrig kunnat drömma om när hon hämtade hem honom i höstas.

- Jag hoppades bara kunna hjälpa honom tillbaka till livet, för att sedan placera honom i ett kärleksfullt hem, förklarar Ulle.

Men lämna bort Ludde blev förstås omöjligt efter allt han och Ulle upplevt tillsammans. I stället presenterade hon honom för virvelhonan Lillstrumpa, för att se om tycke uppstod.

Och se det gjorde det, och resultatet lät inte vänta på sig! För precis en vecka sedan blev Ludde pappa till fyra små "virvlar", som han snart får hjälpa till att sköta.

Så idag livet leker för Ludde i Grycksbo, som räddades i sista stund. Sämre gick det tyvärr för hans gamle kompis, som även han fördes i säkerhet av hunden Zedd men var så medtagen att han avled.

Mer läsning

Annons