Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världstoalettdagen uppmärksammas – fokus på fulspolningar: "Vill få många att ändra sitt beteende"

Den 19 november infaller FN:s internationella Världstoalettdag. Under dagen uppmärksammas sanitetsfrågor runt om i världen.
Förra året fokuserade dagen på problemet med snus som spolas ner i toaletten. I år ligger fokus på det papper som inte är toalettpapper – så kallade fulspolningar.
Dessutom presenteras en lista på de saker som, helt felaktigt, spolas ner i toaletterna.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Strömavbrott under vintern kan snabbt kyla ditt hus – enkla tips för att behålla värmen

Här är beteendet som kan kosta liv i vintertrafiken – Trafikverket: "Syftet är att förstå faran man utsätter sig för"

Åtta bra tips: Så skyddar du dig mot inbrott

SÅ KÖPER DU PLUS

På söndag är det Världstoalettdagen. Med anledning av detta har Falu Energi & Vatten skrivit ett pressmeddelande om dagen och dess syfte. I FEV:s pressmeddelande skriver bolaget "fulspolningar", alltså det papper som inte är toalettpapper men som ändå spolas ner i toaletten.

"Varje år spolar en person i Falu kommun ner skräp som motsvarar fem hushållspappersrullar. Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar och skapa stora problem för ledningsverk, pumpstationer och i toaletten. I Falu kommun spolas totalt 34 ton skräp ned i toaletterna varje år", skriver Falu Energi & Vatten i pressmeddelandet.

Läs även: Här spolar kommuninvånarna ner över åtta miljoner snusprillor – varje år

Läs även: Debatt: Missade du världstoalettdagen?

Läs även: TV: Toaletter gick i demonstrationståg - Världstoalettdagen 2014

Emil Andersen, driftchef på Falu Energi & Vatten, i samband med Världstoalettdagen 2014. Den 19 november uppmärksammas dagen igen, denna gång ligger fokus på fultorkning, alltså det papper som inte är toalettpapper men som ändå spolas ner i toaletten.Foto: Hampus Petersson/Arkiv

– Hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper, är tyvärr en vanlig fulspolning i Falu kommun. Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på vårt avloppsreningsverk eftersom det kan orsaka stopp och onödiga hanteringskostnader, berättar Erica Jensen, utvecklingsingenjör på reningsverket i Främby, i pressmeddelandet.

TV-inslaget ovan gjordes i Borlänge 2014, då Världstoalettdagen uppmärksammades på flera platser genom att toaletter gick i ett "demonstrationståg".

Totalt rensas cirka 1 kilo skräp per person och år bort från avloppsreningsverken i Sverige. I Falu kommun är siffran något lägre, 0,74 kilo.

– Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får många att ändra sitt beteende. Att alla slänger övrigt papper bland förbränningsbara sopor istället. Ett tips är att alltid ha en papperskorg på toaletten, säger Erica Jensen.

Sveriges vanligaste "fultorkningar":

1. Hushållspapper (24%)

2. Pappersnäsduk (10%)

3. Rengör med vatten (9%)

4. Servetter (7%)

5. Våtservetter (6%)

6. Pappershandduk (3%)

7. Utrivna tidningssidor (2%)

8. Underkläder eller annan textil (1%)

9. Annat (1%)

Källa: Svenskt Vatten

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning