Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnyhet: Falun får akademisk vårdcentral – "En satsning för att stärka hälsan"

En ny Akademisk vårdcentral inrättas i Falun. Det är Faluns största vårdcentral, Norslund/Svärdsjö, som nu blir akademisk vårdcentral. Något som tidigare finns i Gagnef och Jakobsgårdarna i Borlänge.

Annons

– Detta är en satsning för stärkt hälsa i Dalarna. Nu stärks kopplingen till forskning och kompetensutveckling för vårdens personal. Det kommer ge patienterna tillgång till vård av högre kvalitet. Att ha en bra primärvård är en del av den svenskamodellen, säger Elin Norén (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Genom satsningen kan olika metoder snabbare arbetas in i landstingets verksamhet. Samtidigt kommer icke vetenskapligt underbyggda vårdinsatser att fasas ut.

– Landstinget Dalarna är kunskapsintensiv verksamhet och vi måste hänga med kunskapsutvecklingen inom hälso- och sjukvården. Landstinget har en tydligstrategi för detta och med en ekonomi med ordning och reda kan vi nu prioriteraforskningspengar till ytterligare en akademisk vårdcentral, förklarar ElinNorén (S).

En av landstingets stora utmaningar är att hitta och behålla kompetent personal inom primärvården.

– Att göra den härsatsningen på Faluns största vårdcentral är självfallet en viktig pusselbit iatt skapa bra förutsättningar för primärvårdens personal. Vi hoppas kunna locka fler läkare men också viktig vårdpersonal i andra funktioner till landstingets akademiska vårdcentraler, säger Elin Norén (S).

Mer läsning

Annons