Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Var uppmärksam när du handlar under Falukalaset"

/
  • Skäl till vaksamhet. Flera personer upplever varje år att de blivit lurade efter Falukalaset. Foto: Esbjörn Johansson/Arkiv

Annons

Framförallt är det två saker som festivalbesökarna ska passa sig för att handla i stånden på Falukalaset, telefonabonnemang och leksaker.

- Köper kunden en leksak måste han eller hon se till att den har CE-märkning, säger Veronica.

Har leksaken märkningen vet du att den är godkänd enligt EU:s regler för vad som är lämpigt för barn att leka med. Men de billiga leksakerna på marknader är ofta direktimporterad från Asien och då kontrolleras de inte.

Veronica berättar att en handfull personer alltid hör av sig efter att de köpt saker i stånden under Falukalaset.

- Oftast handlar det om telefonabonnemang och det står flera operatörer i centrala Falun som försöker sälja abonnemang under festivaldagarna.

Det man som kund måste tänka på är att fråga om abonnemanget har täckning där man tänkt använda telefonen. Försäljaren har nämligen ingen plikt att berätta var abonnemanget går att använda.

- Uteslutande alla som ringer mig om det här tror att försäljaren måste berätta om täckningen men så är det inte, säger Veronica Lidman-Ek.

Dessutom struntar flera ståndhandlare i att upplysa kunderna om var man kan få tag i dem i fall att det man köpt går sönder.

- Alla handlare måste ge den informationen om de säljer något för över 300 kronor, men jag tycker att man ska fråga om telefonnummer och adress oavsett vad man köper, avslutar Veronica.

Mer läsning

Annons