Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet kritiska till PRO-hjälp - kräver ordinarie personal

Vänsterpartiet är inte alls nöjda över den hjälpande hand som PRO i Enviken ger för att rädda ortens fritidsgård.
- Det är fel att lägga det i händerna på en ideell verksamhet, anser Pia Persson, ledamot för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Annons

Patrik Liljeglöd och Pia Persson, båda vänsteerpartiet, kräver ordinarie personal på de kommunala fritidsgårdarna. Att PRO i Enviken har åtagit sig att ta hand om bygdens 10-12-åringar en gång i veckan, menar de är ytterligare ett exempel på verksamhet på landet som läggs över på de som bor där.

Förra veckan kunde DT berätta om att PRO i Enviken, en gång i veckan, kommer jobba som fritidsledare för bygdens 10-12-åringar.

Bakgrunden till den hjälpande handen är ett pilotprojekt där föreningar och ideella organisatioer i Enviken får ett större ansvar för fritidsgården mot en ersättning från Falu kommunen - allt för att kunna bibehålla fritidsgården på orten.

PRO:s initiativ har hyllats, men alla är inte lika glada för pilotprojektets utfomning.

- Jag har ingenting emot PRO. Det är toppen om de går dit och hälsar på. Det är viktigt att barn och gamla får en möjlighet att träffas och umgås, men det är fel att lägga det i händerna på en ideell verksamhet, anser Pia Persson.

Men att PRO i Enviken får en chans att tjäna en slant genom att hjälpa till på fritidsgården - samma möjlighet som en PRO-förening inne i Falun inte har är inget som förändrar Pia Perssons inställning.

- Nej, vad händer när projektet är över om tre år och det här kräver utbildad personal, anser Persson.

Grunden till sitt ställningstagande menar Persson är att allt mer verksamhet på landsbygden läggs över på de som bor där.

- Badet, flera anläggningar, vägföreningarna och nu det här, listar Persson och får stöd av sin partikollega Patrik Liljeglöd.

- Det är en utveckling vi ser i samhället. Vad har vi för service och varför betalar vi skatt, frågar han sig och fortsätter:

- Man kan välja att se det här som en isolerad händelse och då kan man tycka att det kanske inte är så farligt. Men vi har också allt annat som också läggs på oss som bor ute på landet.

Både Pia Persson och Patrik Liljeglöd riktar även kritik mot att fritidsgårdsverksamheten för 10-12-åringar ligger under kultur- och fritidsnämnden och inte under barn- och utbildningsnämnden.

LÄS MER: Ny simhall - då behövs mer pengar till kultur- och fritidsnämnden

- Det är är ett typexempel på den interndebiteringen som finns i Falu kommun där en nämnd försöker sjuta över saker till andra nämnder för att klara sin egen verksamhet menar Liljeglöd.

På torsdag ska kultur- och fritidsnämnden fatta beslut om man ska gå vidare med pilotprojektet i Enviken.

Då kommer Vänsterpartiet lämna in ett eget yrkande där man vill att PRO, i samarbete med ordinarie personal, ska hålla fritidsgården öppen under den dagen (onsdagar mellan klockan 14:00-17:00) som PRO var tänkta att ensamt hjälpa till.

LÄS MER: Fler nyheter från Falun

Mer läsning

Annons