Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades jobba i rökfylld butik

/
  • Hade öppet på onsdagen. Både Luci Casson och Mimmi Ruijanrinne arbetar på Ica Supermarket i centrala Falun. De berättar att personalen som jobbade i lokalen under onsdagen mådde dåligt av all röklukt.  Foto: Janne Eriksson

Annons

Bildspel: Se alla bilder från branden

TV: Polis undersöker om brott ligger bakom brand

TV: Falubor chockade efter branden

TV: Räddningstjänsten: "Vi har inte kontroll"

Kring lunchtid på onsdagen stängde nästan alla butiker i Falu centrum. Tidningen varnade för giftig rök och boende i närheten uppmanandes att stanna inne. Men Ica Supermarket som ligger mitt emot brandplatsen hade öppet hela dagen. Trots att personalen mådde dåligt av all rök. Mimmi Ruijanrinne var en av dem som arbetade under onsdagen. Hon är fackligt ombud för Handels på arbetsplatsen.

- Jag kom hit först av alla vid halv sju. Då hade fläktarna dragit in röklukt hela natten. När kunder gick in och ut genom dörren svepte mer rök in. Vi mådde hemskt dåligt, säger hon.

Under onsdagen arbetade fyra till fem personer. Samtliga fick hosta och huvudvärk. Två kräktes. Längs med taket låg en rökridå. När det var som värst på förmiddagen låg vinden rakt på och det var hett utanför dörrarna till butiken.

- Det var hemskt jobbigt. Man gick runt och hostade hela dagen. Två av oss kräktes flera gånger. Tjejerna i kassan klagade på huvudvärk, säger Mimmi Ruijanrinne.

Peter Ekman som är chef för Ica Supermarket har semester och gick inte att nå under onsdagsförmiddagen. Någon ställföreträdande chef fanns inte i butiken.

- Mellan åtta och tolv på dagen var det som värst, det var då man funderade på att åka hem. Jag vet inte om vi hade stängt i fall jag fått tag på chefen på morgonen. När vi äntligen nådde honom var den värsta rökutvecklingen över. Jag vill inte skylla på chefen eftersom jag inte tror att han förstod omfattningen av branden, säger hon.

Peter Ekman berättar att han fattade beslutet att inte stänga efter att ha pratat med räddningsledaren på plats. Han hade även kontakt med personalen på eftermiddagen. Enligt Peter Ekman är det inte hans uppgift att bedöma om butiken kan ha öppet eller ej.

- Jag ringde till räddningsledaren i Falun framåt kvällen. Han bedömde inte att det var någon risk att ha öppet. Dessutom låg Ica Supermarket utanför avspärrningen. Så det fanns ingen anledning att misstänka att det skulle vara hälsovådligt på något vis, säger han.

Men om det inte fanns någon som kunde besluta om stängning på förmiddagen så kunde ju personalen inte gå hem?

- De ska inte stänga utan att kontakta mig heller. Jag fanns inte tillgänglig under dagen. Men senare pratade jag med både räddningledaren och personalen, säger Peter Ekman.

Mer läsning

Annons