Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tropiskt boende planeras i Falun

Annons

Men ska bostäder kunna byggas i området, så måste det saneringsarbete som redan är på gång utökas för att klara av de riktvärden som finns.

Att området vid Södra skolan, som anses vara ett av Dalarnas mest förorenade områden, ska saneras har varit klart ett längre tag.

Saneringen innebär att den förorenade jorden kommer att grävas bort för externt omhändertagande, och ersättas med rena återfyllnadsmassor. Det hela är beräknat att kosta 60 miljoner kronor, varav Naturvårdsverket ger ett bidrag på 54 miljoner kronor.

En nödvändig utökning av saneringsarbetet är beräknat att kosta ytterligare tre miljoner kronor. Något som kommunstyrelsen nu har att ta ställning till.

- Jag anser att vi bör göra den utökade saneringen så att vi kan möjliggöra bostadsbyggande på platsen. Visserligen blir det en kostnadsökning, men en försäljning av marken ger också kommunen intäkter. Blir det inget boende, så blir det ett parkområde på platsen som bara ger kommunen kostnader, säger kommunalområdet Mikael Rosén (M).

Bovieran hoppas kunna starta bygget av seniorboendet under 2011.

- Just nu väntar vi bara på att få skriva ett exploateringsavtal med kommunen. Sedan måste också en ny detaljplan till, men vi planerar för en byggstart under 2011 och att kommunen sanerar marken, säger Göran Mellberg och fortsätter:

- Vi har hela tiden gillat markanvisningen som vi fått. Området ligger vackert till och det är gångavstånd till både affärer och vårdcentral. Dessutom finns det bra med kommunikationer i området.

Det är den patentskyddade boendeformen, ett 55+boende som ska vara "som att bo vid Rivieran", företaget vill uppföra i Falun. Projektet omfattar 48 lägenheter i bostadsrättsform med inglasad klimatstyrd vinterträdgård.

- Kostnaden är beräknad till 125 miljoner kronor. Intresset för vårt koncept har varit stort överallt, och vi räknar med att fallet blir detsamma i Falun, säger Göran Mellberg.

Fakta: Bovieran AB

  • Företaget har satsat på ett byggkoncept vars grundtanke är ett standardiserat, bekvämt och ekonomiskt överkomligt seniorboende för personer över 50 år, nära kommunikationer och affärer.
  • Bovieran finns redan i Göteborg och byggen pågår också i Västerås, Varberg, Nyköping, Sala, Jönköping och Örebro. Dessutom finns ytterligare tolv städer under projektering, däribland Rättvik och Falun.
  • En Bovieran-bostadsrättsförening består av 48 lägenheter - 36 treor och 12 tvåor. Lägenheterna fördelar sig på tre hus som ligger kring en stor inglasad vinterträdgård. Husen har tre våningar och varje våning nås med hiss.

Mer läsning

Annons