Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppresultat för Falu Energi & Vatten – ändå måste bolaget låna: "Under 2017 har vi investerat 230 miljoner kronor"

2017 var ett bra år för Falu Energi & Vatten: 107 miljoner kronor – det bästa resultatet någonsin.
– Det är riktigt glädjande. Resultatet visar att vi lyckats bibehålla och stärka bolagets ekonomiska läge, säger vd Per Dahlberg, i ett pressuttalande.

Annons

Per Dahlberg, vd för Falu Energi & Vatten, kan glädja sig åt ett resultatmässigt mycket starkt 2017.Foto: Claes Söderberg

Bolaget hade en resultatbudget på 93 miljoner kronor förra året. Att utfallet blev hela 107 miljoner kronor, beror främst på en ökad försäljning av tjänster och produkter.

Under 2017 har vi investerat 230 miljoner kronor

– Under året har vi utfört många kundprojekt och överskottet från dessa utgör den positiva skillnaden mellan utfall och prognos, förklarar Dahlberg.

Falu Energi & Vattens basverksamhet, den dagliga leveransen till kunderna, ligger givetvis till grund för det fina resultatet.

Däremot har inte produktionen av kraft nått planerade volymer.

– Genom att effektivisera i verksamheten kan vi möta andra kostnadsökningar och konsekvensen blir positiv för kunderna. Ett exempel är priserna på fjärrvärme som förblev oförändrade inför 2018. Ett starkt resultat ger oss också möjlighet att utveckla verksamheten. Under 2017 har vi investerat 230 miljoner kronor i totalt 211 olika projekt, säger Dahlberg.

Räcker det inte till våra utgifter för investeringar

Utbyggnad av elnät, fiber, fjärrvärme, fjärrkyla och VA på landsbygden är exempel på sådana projekt.

– Även om vi gör ett starkt resultat räcker det inte till våra utgifter för investeringar. Det finns alltså inga pengar ”över”, utan vi måste till och med låna lite. Med tanke på hur viktiga dessa investeringar är för nuvarande och framtida kunder är det lättare att förstå varför vi behöver ett bra resultat, säger Falu Energi & Vattens vd.

Av det pressmeddelande som skickats ut framgår att resultatet på 107 miljoner inte enbart går till investeringar, utan bolaget lämnar även ett så kallat koncernbidrag till ägaren Falu Kommun.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons