Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas hoppar från hustaken

/
  • Kors. Det gäller att ha en bra balans, när vinden ligger på hårt från sidan.
  • Höjdare. Med lätthet tar sig Thomas upp på brons stolpar som är mer än två meter höga. Smidighet, vighet och teknik gör att han med lätthet hoppar ner från stolparna utan att knäna tar skada.
  • Balansakt. En balansakt på Kvarnbrons räcke. Vardagsrutin för Falugrabben Thomas Englund som sysslar med Le Parkour. Flera dagar i veckan ägnar han sin fritid åt att ta sig över olika hinder i Faluns stadsmiljö.
  • Utmaningar. En stad är full av möjliga hinder, det finns alltid nya utmaningar att ta sig an. På rådhusplatsen hittar Thomas en trappa med räcke, som han snabbt tar sig fram över.

Annons

Se webbtv: Thomas Englund utövar Le Parkour

Le Parkour är "konsten att fly".

Att förflytta sig från en punkt till en annan på ett så snabbt, effektivt och kontrollerat sätt som möjligt.

I en flyktsituation skulle många människor få panik och tappa kontrollen. Ha svårt att ta sig över hinder som dyker upp.

Men Parkour handlar om att ta kontrollen över denna situation, att alltid kunna ta sig framåt vilka hinder än man möter.

- På ställen där andra människor går runt ett hinder, så går jag rakt över det. Det är en sorts frihetskänsla som driver mig att hålla på med det här, säger Thomas och hoppar med en frapperande vighet upp på Kvarnbrons räcke.

Sedan följer en imponerande balansakt, där han går fram och tillbaka på det smala räcket, trots att hård blåst från sidan ligger på, och Faluån brusar respektingivande med sitt isande kalla och mörka vatten under bron.

Strax efter befinner han sin på en av brons stolpar, mer än två meter hög. Med lätthet hoppar han ner från den, rullar runt, och kliver upp som inget har hänt.

I åtta år har han hållit på med Le Parkour. Thomas började ta sig över vanliga hinder i stadsmiljö, när hinderbanan på regementsområdet plockades bort.

Men han har klarat sig undan från allvarligare skador. Inte ett enda sjukhusbesök har det blivit.

- Ett stukat finger är allt jag råkat ut för.

- Det är oerhört viktigt att man tränar upp bra teknik, och vara i fysiskt topptrim. Jag tränar mycket smidighet. Men sedan är det bra att ha med sig smidighet från grunden också, och det har jag haft, säger Thomas Englund.

Fakta: Le Parkour

  • Le Parkour är en konst/idrott som bygger på rörelse, rörelse med ett syfte bakom. Parkour handlar om att ta sig igenom alla olika sorters miljöer med endast kroppen som hjälpmedel. Att förflytta sig från en punkt till en annan på ett snabbt, effektivt och kontrollerat sätt som möjligt. Le Parkour kallas även för "konsten att fly" och "konsten att nå".
  • Ordet parkour härstammar från franskans parcourir vilket betyder "att gå igenom" och pakour, "bana".
  • Le Parkour skapades av David Belle i början på 90-talet i Lisses, en förort till Paris.

Källa: www.le-parkour.se

Mer läsning

Annons